Paradicsom vagy paprika? Lehet ilyet kérdezni? Nálunk igen. Herr Paprika (akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy ma már csak akkor nem reggelizem, ha nincs mit) évekig igyekezett meggyőzni, hogy a paprika nyersen jó ám annyira, mint egy paradicsom. Nem mondom, hogy nem szerettem, de inkább a pirosat választottam zöld helyett. Ma már rendes vagyok, magamtól is megeszem.
Paradicsom viszont bármikor, bármilyen formában. És mivel a szerencse fiai vagyunk, néha kapunk egy-egy igazi napsütötte szállítmányt Panni és Józsi kertjéből. Az elmúlt években már Sukorón is nevelődtek palánták, de még az erkélyen is szeretgettem egyet. Meg is lett az eredménye: 2 szem megnőtt, bepirosodott, megérett, mi pedig Herr Paprikával egy reggel nagy ünnepélyesen megettük. Az igazi paradicsomra még várni kell, de Panni ellátott igazi házi készítésű paradicsomlével, ebből főztem most is.
A receptet ismét Herr Paprika mamájának köszönjük.
Zelleres paradicsomleves
kb. 1,5 liter házi paradicsomlé
3 répa
1 fehérrépa
1 kisebb darab zellergumó
1 vöröshagyma
1 nagy maréknyi zellerlevél
só
bors
cukor
olívaolaj
fél dl tejszín
Répákat, fehérrépát, zellergumót megtisztítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. A hagymát hámozzuk, aprítjuk, majd egy nagyobb edényben olajat melegítünk, a hagymát üvegesedésig sütjük. Mehet az edénybe a többi zöldség, pár percig süssük folytonos kevergetés mellett, majd adjunk hozzá kb. 2-3 dl vizet, fedjük le. Várjunk 8-10 percet, majd öntsük a zöldségekre a paradicsomlevet, fűszerezzük sóval, borssal és egy pici cukorral, fedjük le. Főzzük a levest addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, közben ha szükségesnek látjuk, adjunk még hozzá vizet.Miután elzártuk a gázt, szórjuk az edénybe a megmosott, szárított, apróra vágott zellerleveleket. Ezután jöhet a turmix, a folyamat végén legyen szép krémes a leves. Adjuk hozzá a tejszínt, ha szükséges, turmixoljunk újra, esetleg tegyünk még bele vizet is, ha túl sűrűnek találnánk.
Hidegen-melegen egyaránt javallott.
Paradicsom viszont bármikor, bármilyen formában. És mivel a szerencse fiai vagyunk, néha kapunk egy-egy igazi napsütötte szállítmányt Panni és Józsi kertjéből. Az elmúlt években már Sukorón is nevelődtek palánták, de még az erkélyen is szeretgettem egyet. Meg is lett az eredménye: 2 szem megnőtt, bepirosodott, megérett, mi pedig Herr Paprikával egy reggel nagy ünnepélyesen megettük. Az igazi paradicsomra még várni kell, de Panni ellátott igazi házi készítésű paradicsomlével, ebből főztem most is.
A receptet ismét Herr Paprika mamájának köszönjük.
Zelleres paradicsomleves
kb. 1,5 liter házi paradicsomlé
3 répa
1 fehérrépa
1 kisebb darab zellergumó
1 vöröshagyma
1 nagy maréknyi zellerlevél
só
bors
cukor
olívaolaj
fél dl tejszín
Répákat, fehérrépát, zellergumót megtisztítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. A hagymát hámozzuk, aprítjuk, majd egy nagyobb edényben olajat melegítünk, a hagymát üvegesedésig sütjük. Mehet az edénybe a többi zöldség, pár percig süssük folytonos kevergetés mellett, majd adjunk hozzá kb. 2-3 dl vizet, fedjük le. Várjunk 8-10 percet, majd öntsük a zöldségekre a paradicsomlevet, fűszerezzük sóval, borssal és egy pici cukorral, fedjük le. Főzzük a levest addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, közben ha szükségesnek látjuk, adjunk még hozzá vizet.Miután elzártuk a gázt, szórjuk az edénybe a megmosott, szárított, apróra vágott zellerleveleket. Ezután jöhet a turmix, a folyamat végén legyen szép krémes a leves. Adjuk hozzá a tejszínt, ha szükséges, turmixoljunk újra, esetleg tegyünk még bele vizet is, ha túl sűrűnek találnánk.
Hidegen-melegen egyaránt javallott.
2 megjegyzés:
Megcsináltam!! Remek lett!! :-)
Akkor jó kanalazást ;-))
Megjegyzés küldése