2010. május 18., kedd

Kalap, túró, eper

Készülünk Sukoróra, most már mondhatni hagyományos évadnyitó rendezvényünket tartjuk Herr Paprikával. Volt már nyár, tavaly áttértünk a májusra, sütött a nap, most is így kell lennie. (Vissy Károly azt ígérte reggel, visszatér a kedvesebb idő. Én elhiszem.) Ezekben a napokban én általában receptekkel fejezem be a napot, tervezek, töröm a fejem, begyűjtöm a kívánságokat, kihúzok, raktározok, felveszek, elvetek. Annyit elárulhatok, még nem biztos semmi sem. (Kivéve a férfiak pacalprojektje.) Megnyugtató viszont, hogy általában minden, mindig az utolsó percben. Van némi Pató Pál bennem.
Tavaly ez az apró torta volt a desszert. Oszi mindent lefényképezett, kivéve ezt, túl gyorsan ettünk, mire kattintott volna, már el is tűnt.

Recept (6 főre)

25 dkg túró
kb. 4 dkg vajas keksz

6 dkg vaj
1tasak zselatinfix

1 maréknyi citromfű levél

1 vaníliás cukor
3 dkg cukor
1,5 dl tejszín

fél kg eper

A kekszet gép, vagy sodrófa segítségével zúzzuk morzsává. Egy hat adagos muffinsütő mélyedéseit béleljük ki négyzetekre vágott átlátszó (frissentartó) fóliával. Egy kisebb edényben alacsony lángon olvasszunk fel 4 dkg vajat, majd öntsük a kekszmorzsára, keverjük el alaposan. Egy kiskanál segítségével tegyünk mind a hat kis mélyedésbe a vajas morzsából, alaposan lapítsuk, a végeredmény egy kb. fél centis réteg legyen. A túrót törjük össze villával, adjuk hozzá a kétféle cukrot és a megmosott, szárított, apróra vágott citromfüvet. A tejszínből verjünk kemény habot, majd keverjük óvatosan a túróhoz. Végül tegyük bele a zselatinport és lassan, de alaposan keverjük el. Adagoljuk a formákba, szépen simítsuk el a tetejét, óvatosan takarjuk le egy alufóliával, majd tegyük az egészet hűtőbe. Lehetőleg egy egész éjszakára. Az epreket mossuk, leitatjuk róluk a nedvességet, majd felezzük, harmadoljuk. Egy edényben olvasszunk 2 dkg vajat, majd tegyük bele az epreket, cukrozzuk ízlés szerint. Néhány percig rotyogjon, amíg összeesik. Tálaláskor az alufólia segítségével emeljük ki a mini tortákat, óvatosan borítsuk egy tányérra, mellé kerülhet a langyos eperből. Készen is vagyunk.

Az eredeti recept kicsit téliesített, fahéjjal, kandírozott narancshéjjal (én inkább narancsdzsemmel készítettem, igen, mert lusta vagyok), hidegben, karácsonykor úgy is remek.

A recept eredetije: VIVA! 2007/1

2 megjegyzés:

gelka írta...

Nyami-nyami! Bizony, ezt már mi is megcsináltuk!!

mes@ írta...

Bocsánat, hogy ehhez a gyönyörűséges epres csodához írom, de témáját tekintve :) ide passzol: Herr Paprika kívánságára megszereztem Édesatyámtól a pacal(pörkölt) receptjét, és mondta, hogy szombaton egész nap ügyel, úgyhogy abszolút rendelkezésre áll! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails