2010. május 25., kedd

Spárgaleves újratöltve

Visszatértünk, volt napsütés és eső, de panaszra nem lehet okunk. Szombaton kiegészültünk a társaság többi tagjával, volt matchbox nézegetés (Hú, neked ilyen is van? Nekem viszont ilyen, na?), nevetgélés, olvasás a teraszon, közben főzés is persze. Az elmúlt két évben már egészen jól időzítünk, nem este 11 körül koccannak először a kanalak, így aztán volt elég idő szünetet tartani a vacsora részei között, ami fontos ám, például be kellett pótolnunk az eddigi születésnaposok megajándékozását. Azután következett a tánc.
A mostani menü kihívásának előzetesen a leves bizonyult, csütörtök estére már mindenben sikerült döntésre jutni, kivéve ezt. Futottak be kívánságok, legyen spárga, lehetőleg többször, na jó, de a nagy klasszikust tavaly már elsütöttük. Voltak a fejemben más versenyzők, de végül arra jutottam, jó lesz az a spárga levesben is, csak egy kicsit másképp.


Recept (kb. 6 adag)


1 kg fehér spárga
1 póréhagyma
1 csokor petrezselyem

6 szelet füstölt sonka
1 csokor petrezselyem

2-3 szem krumpli
1 deci tejszín
5 dkg vaj

A spárgát a szokásos módon hámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk, a fejeket külön csoportosítjuk. A póréhagyma külső rétegét lehúzzuk, alaposan megmossuk, végétől megszabadítjuk, karikákra vágjuk. A krumplikat meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a póréhagymát, megpároljuk. Ezután jöhet a krumpli és a spárga (fejek nélkül), pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Fűszerezzük sóval, borssal, pici cukorral. Lefedjük, addig főzzük, amíg az alkatrészek szépen megpuhulnak. Közben megmossuk, szárítjuk, felaprítjuk a petrezselymet. Egy kisebb edényben vizet forralunk, ha forr, beledobjuk a spárgafejeket kevés só és cukor kíséretében. 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha a levesben már mindent puhának ítélünk, lezárjuk, turmixolunk, öntjük a tejszínt, turmixolunk újra, ha túl sűrű lenne, adunk hozzá egy kis vizet. Ha már szép krémes, mi pedig kitartóak vagyunk, akkor szépen átszűrhetjük, hogy még véletlenül se maradjanak benne fás szálak, mi ezt most nem tettük meg (mivel Ágó és Zsuzsi olyan szépen dolgozott). Adjuk a leveshez a spárgafejeket és a petrezselymet, kóstoljunk, fűszerezzünk. Tálaláskor már csak annyi a dolgunk, hogy a leves tetejére ültetünk 1-1 szelet sonkát (lehetőleg kisebb darabokra vágva, legyen esélyünk szépen enni).

Az asztal két menet között, a levest már megettük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails