2010. május 10., hétfő

A május levese

Mert megenném mindig (persze egy kis szünet sosem árt, tudom), mert hozzávalókban szerény, munkát alig igényel, s azért a kevésért is hálás. Mert túl sokat belőle nem tudtam főzni még sosem, mert sikert aratni könnyű vele és mert benne van a tavasz.
Herr Paprikával rajongásunk közös tárgya, s mivel ez náluk egy hagyományos étel, így itt most mindenképp köszönjük a receptet Herr Paprika mamájának (aki amúgy remekül főz). A klasszikus spárgalevesre nyilván minden családban létezik az egyetlen recept, mi ezt követjük. Hűségesen.


Recept (kb. 4 főre)

fél kg fehér spárga
4-5 dkg vaj
1 nagy csokor friss petrezselyem
1 kis doboz tejföl
1 tojás sárgája

cukor
liszt
víz

A spárgák végét (kb. 2 cm) levágjuk, majd alaposan meghámozzuk. Mosás, szárítás után kisebb darabokra vágjuk őket, a spárgafejeket külön csoportosítjuk. Forraljunk fel 1 liter vizet. Egy kisebb edényben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a spárgadarabokat (kivéve fejek), 2-3 percig forgatjuk, majd rászórunk egy kevés lisztet, kicsit átpirítjuk. Ráöntünk a vízből, először csak egy keveset, alaposan átkeverjük, majd megint egy kicsit, keverés, jöhet a többi. Figyeljünk, hogy ne legyen csomós semmiképp. A vízből csak annyit használjunk fel, hogy éppen ellepje a spárgát, különben túl híg lesz. Sózzuk, adjunk hozzá egy kevés cukrot is. Főzzük kb. 4 percig, majd tegyük bele a spárgafejeket is. Főzzük kb. még 5 percig közepes lángon. (Ellenőrzésként a végén emeljünk ki egy spárgát, ne legyen se túl puha, se túl kemény.) A megmosott, szárított petrezselymet vágjuk apróra, szórjuk a levesbe, majd zárjuk el a gázt. A tejfölt keverjük össze a tojássárgával. Minden tányér aljára tegyünk 1 kanál tejfölt, merjünk rá először egy kevés levest, kicsit keverjük el, majd jöhet a többi. (A fotó kedvéért most a tetejére került a pötty, bár így elnézve nem biztos, hogy jó döntés volt.)

Aki még nem próbálta, itt a kedvező alkalom. (Ne feledjék, konzervből sosem lesz ugyanaz. Azt a kis szöszmötölő pucolást megéri. Megígérem)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails