2010. május 27., csütörtök

Herr Paprika főz, avagy de jó ez a szűzpecsenye

Herr Paprika rendelkezik azzal a (legtöbb esetben) kiváló tulajdonsággal, hogy szeret egy témában, tárgyban, dologban annyira elmélyedni, amíg kijelentheti magának: megtaláltam a legjobbat, legszebbet, megtudtam a legtöbbet, megtaláltam a legjobb módszert. Ha főzés sincs ez másképp, addig változtat, alakít, morfondírozik, amíg nem én vagy más, hanem ő maga elégedett. Egyéb dolgokban is precíznek mondható, nem hagy például háborús állapotokat a pulton, hegyet a mosogatóban, van ugyanis ideje két fázis között elmosogatni és még figyelni is képes. Így aztán általában nem történnek vele konyhai balesetek. Magamról itt inkább nem beszélnék.
Most leszek nem szerény, a szűzpecsenyét azt hiszem sikerült igazán remek szintre emelni. Volt már egyben sütés, szeletben serpenyő, majd sütő, de egyik sem volt az igazi. Mígnem Herr Paprika rátalált az eddigi legjobb változatra. Készült már hasonló, a mostani sukorói hétvégénk vacsoráját vitte a vállán.

Recept (kb 10 adag)

kb. 2 kg szűzpecsenye
jó sok zsályalevél
40 dkg bacon
2 deci száraz fehérbor
bors


A szűzpecsenyéket alaposan megmossuk, leitatjuk róluk a vizet, majd kb. 2 cm-es érméket vágunk. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd a tetejükre helyezünk 1-1 zsályalevelet, úgy hogy a levelek széle ráhajoljon a hús oldalára. Ezután mindegyik érmét baconnel tekerünk körbe, ami szépen rögzíti a zsályalevelet is, majd az egészet tűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval.
Egy (két) nagyobb serpenyőben olívaolajat forrósítunk, majd beletesszük a szűzérméket és mindkét oldalukat pár perc alatt pirosra sütjük. Ezután mehet az edénybe a bor, rá a fedő és kb. 6-8 perc alatt készre pároljuk.

Hozzá most spárgát grilleztünk (spárgát tisztítás után 5 percig előfőztük, majd olívaolaj kíséretében ment a grillre), újkrumplit főztünk és ettünk volna rebarbarát, ha lett volna a piacon. Így aztán körteszósz készült: hagymát hámozzuk, aprítjuk, vajon megpároljuk. Jöhetnek a meghámozott, szeletelt körték, átforgatjuk, majd 2-3 kanál fehérborecet, chili, só, bors, kevés cukor. Főzzük, amíg megpuhul, szükség esetén fűszerezzünk.

Vendégek ettek szépen, Herr Paprika büszkélkedett és most még talán Gömbi is elégedett volt. (Vagy hiányzott a száraz hús:)?)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails