2010. május 12., szerda

Krk és a rizottó

Nyár, Krk szigete, Herr Paprikával tengerparti kempingben akartunk lakni, de valahogy nem tetszett egyik sem: túl sok ember, kevés fa, minden nagyon kiépített, ez nem lesz jó nekünk. A kis katalógusunkat követve elindultunk hát az egyik dombra telepített családi kempingbe. Érkezés, hely itt se sok, fa viszont már elég akad, menni tovább kedvünk nincs. Akkor maradunk. Sátor elő, gyors építkezés, kész, akkor üljünk le. Egyszer csak megérkeztek a szomszédaink. Óvatos mosoly, köszönés, aztán ki-ki tette a maga dolgát. Este aztán előkerült a csomagok közül 1 üveg pálinka, Herr Paprika pedig a barátkozás nagymestereként gyorsan megkínálta a két szomszéd srácot, hadd tudják meg, mit iszik a magyar, ha mulatni akar. Szó szót követett, kiderült, hogy firenzeiek, mi elmeséltük minden olasz emlékünket, Herr Paprika bevetette a kevés elemből álló olasz szókincsét, amit azonban mindenhol kiválóan tud alkalmazni, Jovanottit hallgattunk, beszéltünk hajnalig.
Másnap közösen főztünk, a mi menünkből már csak a sült paprikára emlékszem, az egyik olasz srác pedig rizottót készített. Talán 25 lehetett, de hihetetlen aprólékossággal készült neki (legyen olyan, akár a mammáé) én pedig figyeltem a folyamatot. Végül kaptunk kóstolót, adtunk mi is, beszéltünk, pálinka elfogyott, akartunk fotót, persze lemerült a gép, kattintottak ők, de mi azt már sose láttuk. Másnap indulás, mentünk tovább éppen Olaszországba, a remek kis társasági élet eddig tartott. De ha rizottó készül, sokszor eszembe jut az olasz fiú és a kemping, meg persze az az este.

Spárgás rizottó citromos kakukkfűvel (kb. 4 főre)

fél kg fehér spárga
kb. 1 liter alaplé
kb. 8 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 nagy maréknyi friss citromos kakukkfű
1 nagy adag parmezán
kb. 30 dkg arborio rizs

A hagymát meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk. A spárgák végeit (kb. 2 cm) levágjuk, majd alaposan meghámozzuk (a fejek kivételével), megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. Melegítsük az alaplevet kisebb lángon, a főzés teljes ideje alatt. Egy magasabb falú, nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát, pároljuk, amíg üveges lesz. Hozzáadjuk a rizst, átkeverjük, majd ráöntjük a bort, várunk egy kicsit, hogy elpárologjon az alkohol. Teszünk hozzá egy merőkanállal az alapléből, elkeverjük, jöhetnek a spárgadarabok, a fejeket adjuk hozzá mondjuk két perc múlva. Ahogy kezdi beszívni a rizs a folyadékot, adjunk hozzá mindig az alapléből, kevergessük folyamatosan. Ha már a folyamat vége felé járunk, nincs sok alaplevünk se már, akkor kóstoljunk, a rizs legyen puha de ne főzzük szét, hagyjunk elég folyadékot is az edényben, hogy a rizottónk ne legyen száraz. Adjunk hozzá még 1 szép darabka vajat, keverjük el, jöhet a parmezán, keverjünk újra. Miután elzártuk, adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett kakukkfű leszedegetett leveleit. Keverjük még egyszer alaposan. A spárga és az illatos, kicsit citromos ízű kakukkfű együtt szerintem remek páros.

Ha kempingbe mennek, vigyenek magukkal pálinkát és barátkozzanak. Hátha végül rizottó lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails