2010. május 31., hétfő

Gőzben

Herr Paprikával vannak közös kedvenceink. Szeretjük a sátrunkat, mert végre nem kell órákig építenünk valahol az alkonyatban, hogy legyen hol aludnunk. Szeretjük Jovanottit, mert arra megy a legjobban a tánc és mert olaszul egyszer megtanulunk úgyis. Szeretjük az új kávéfőzőt, mert klasszikus és most már két adagot is gyárthatunk reggelenként. Szeretjük a piacot, mert vásárlás után ehetünk lángost. Sok tejföllel. Szeretjük a lakást, mert végre nem kell villamosoznunk órákig, ha vágyunk valahova.
Amikor a múlt héten az óriás kínai kel nagyobbik része megmaradt, nem volt kérdés, miként esszük meg. A fűszeres kis tekercseket kedveljük nagyon, ráadásul Herr Paprika annyi chiliszószt ehet, amennyit csak akar. (A chiliszósz az egyik olyan dolog, aminek a kamrában lennie kell, különben Herr Paprika vészhelyzetet hirdet.) Próbálkoztunk már más recepttel is, de a 120 hozzávaló valahogy nem tette szimpatikussá. Az eredetin itt is változtattunk egy kicsit, nálunk működik, készült már zsenge káposztalevelekkel is, úgy is könnyen csúszik.


Gőzölt kínai kel tekercsek


70 dkg pulykamellfilé (vagy csirke, nekem most az előbbi jutott) darálva

4-5 újhagyma
kínai kel (kb. 15-17 levél)
friss gyömbér (kb. 3 cm-es darab)

4-5 tk currypor

chilipehely
1 fokhagymagerezd
korianderzöld

chiliszósz
1 lime


bors

A kínai kel leveleit alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd forrásban lévő vízben 2 percig (szigorúan!) főzzük. Ezután szűrőbe rakjuk a leveleket, hideg vizet engedünk rá, majd egy kiterített konyharuhára terítjük, leitatjuk a vizet. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, ugyanezt tesszük a fokhagymával is. Az újhagymák külső részét leszedjük, végét levágjuk, felkarikázzuk. A húst egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a gyömbért, a curryport, a chilit, a fokhagymát, az újhagymát, végül sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. A levelek tövéhez közel teszünk kb. 1 evőkanálnyit a töltelékből, a levelek két oldalát egy kicsit behajtjuk, feltekerjük. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk, belerakjuk a párolóbetétet (figyeljünk, hogy ne érjen bele az alja a vízbe), ha már meleg a víz, bepakoljuk a tekercseket, lefedjük és 15 percig gőzöljük. (A mi kis praktikus párolónk a svéd áruházból származik.)
Néhány kanálnyi chiliszószt összekeverünk az alaposan megmosott, megszárított lime leszerelt héjával, levével. A koriandert ugyancsak mossuk, leitatjuk róla a vizet, apróra vágjuk és a chiliszószhoz adjuk.

Tányért elő, kés, villa maradhat a fiókban. Mártogassák még melegen (na jó, azért hidegen sem rossz), csípős lesz, illatos és még a pocakot is kíméli.

Eredeti recept: VIVA! 2008/1

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails