2010. december 13., hétfő

Sütikommandó


Gondoltuk Ágóval, ideje megismételni a 2 évvel ezelőtti sütinapot, én megírtam a körlevelet, és néhány napos időpont-egyeztetés után sikerült kiválasztanunk a pénteket, amikor mindenki ráért. Azután már csak receptet kellett egyeztetni, újabb levelek, szavazás és némi racionalitás eredményeként három maradt a végén, péntekből így is szombat lett, mire kikapcsoltuk a sütőt. Szóval imbisz most 3 napig biztosan sütiillatú lesz, jól szállítható, tartalékolható darabok jönnek, haladunk szépen időrendben.
A kommandó 4 személyből állt: Ágó, Mes, Dzseki és Frau Paprika (készült egy hajnali fotó is rólunk, kötény, kezekben a tálcák, rajtuk a eredmény, de mivel több mint tréfásra sikeredett valamennyi, és mi megállíthatatlanul nevettünk, ezért a közléstől inkább eltekintek). Fél 7-kor kezdtük el az estét, először a két hűtésre szoruló tészta készült el, azután jött a cookie, ami azért olyan szimpatikus, mert gyorsan összedobható, és nem kell várni a következő lépéssel, tehát végre bekapcsolhattuk a sütőt.



Mandulás cookie aszalt cseresznyével


5 dkg hámozott mandula
2 dkg sótlan földimogyoró
6 dkg aszalt cseresznye
1 citrom
12,5 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 tojás + 1 tojássárga
25 dkg liszt
1 tk sütőpor




A mandulát és a mogyorót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, várunk amíg kihűlnek, azután kisebb darabokra vágjuk, vagy mozsárban összetörjük a szemeket (de ne zúzzuk porrá). Az aszalt cseresznyéket ugyancsak kisebb darabokra vágjuk. A puha vajat kisebb darabokra vágjuk, egy tálban a cukorral, a vaníliás cukorral robotgéppel habosra és simára keverjük, akkor jó, ha a cukorszemcsék már teljesen feloldódtak. Azután jöhet a tojás és a plusz tojássárga, közben folyamatosan keverünk tovább, majd belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, végül adagonként a tálba szórjuk a sütőporos lisztet is. Alaposan átkeverjük, majd legvégül jöhet a mandula, a mogyoró és a cseresznye, és persze keverünk megint.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra (légkeverés, egyébként 170 fok). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztába dió nagyságú darabokat csípünk le, kicsit megformázzuk, majd a papírra helyezzük őket, egymástól némi távolságra. Ha betelt a felület, a tepsi mehet a sütőbe, süssük 12-14 percig, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Nagyjából 35 darab lesz a végeredmény, ha többre vágynak, emeljék a hozzávalók mennyiségét. Ha sikerül száraz, hűvös helyen tárolni, 10 napig eltartható.



Holnap jön a második résztvevő, amit kifejezetten Mesnek választottam, és az is kiderül, milyen hírlevelet olvasok hűségesen ezekben a napokban. 

Recept alapja: Essen&Trinken 2004/11

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails