2010. december 15., szerda

Sütikommandó: svéd rénszarvas akcióban


Ma tehát befejeződik a  három részes történet. A gingerbread Dzseki kívánsága volt, de mivel egyikünk sem tárolt otthon emberkés kiszúrót, ezért megegyeztünk, hogy egyéb formákban utazunk. Akkor viszont az én nővérem gyorsan megjegyezte, hogy hozott ő egyszer Svédországból ajándékba Frau Paprikának egy klassz rénszarvas formát, szóval talán ideje lenne a gyakorlatban is kipróbálni. Lehet erre nemet mondani?
Pénteken aztán beindult nálunk a sütigyár, elkészült a rengeteg cookie, azután jöttek a rozmaringos kekszek, szegény rénszarvasok a sor végére kerültek, de ennek persze jó oka volt, a recept olvasása közben vettem észre, hogy 1 egész éjszakán át kellene pihentetni a tésztát a hűtőben, de mi nem készültünk pizsamás partira. Kis módosítás meg se kottyan, mínuszok odakint, ha a tészta kész, kiköltöztetjük szépen az erkélyre. A végeredmény ismeretében nem követtünk el hibát, nem tudom, éreztünk volna-e különbséget tésztaügyileg, a lényeg, hogy így is jól lehetett vele dolgozni. A recept nagyon bevált, még mindig intenzív az illata, az íze, és nem száradt ki. A sütésnél azt tanácsolnám, ha több fordulóban készül, akkor egy idő után inkább csökkentsék a sütési időt. 



Gingerbread rénszarvas


0,5 dl narancslé
14 dkg nádcukor
10 dkg méz
15 dkg vaj
0,5 tk szódabikarbóna
37,5 dkg liszt
3 tk mézeskalács fűszerkeverék
0,5 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt gyömbér



 A narancslevet, a mézet és a nádcukrot egy kisebb edényben addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Akkor levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a vajat és alaposan elkeverjük, majd hagyjuk hűlni. Ha már langyosnak minősíthető, lassan hozzászitáljuk a lisztet, közben keverünk folyamatosan, végül jöhetnek a fűszerek is és egy újabb keverés. A masszából formáljunk egy golyót, tekerjük fóliába, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Az eredeti recept szerint egy éjszakát kell hűteni, de mivel nekünk nem jutott ennyi idő, ezért az erkélyre telepítettük kb. 2 órára.
Az idő leteltével tegyük a tésztát belisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki, a vastagsága kb. 5 mm legyen. A tésztából kiszúróval vágjuk ki a rénszarvasokat (persze nem kell ragaszkodni ehhez a formához, ami tetszik), azután rakjuk őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt melegítsük elő 190 fokra (légkeverés, egyébként 200 fok), és süssük a rénszarvasokat kb. 8 percig. Ha kész, vegyük ki a tepsit, hagyjuk hűlni a végeredményt. Ha esetleg szükséges a tepsi a további körökhöz, akkor fontos, hogy teljesen sík felületre kerüljenek a szarvasok, különben meghajlanak.
A díszítés elmaradt, nálam győzött a lustaság, de a receptet azért leírom. Egy tojásfehérjét keverjünk habosra 20 dkg porcukorral és egy kevés citromlével. A masszát töltsük habzsákba, azután elő a kreativitással, lehet díszíteni. Ha kész, várjunk 1 órát, mielőtt bármit is tennénk velük. 


Amint látszik, egy idő után már elszabadult a fantázia, egyenes láb, persze, na de mi lenne, ha futna, térdepelne és így tovább. Éjfél körül nincs is ebben semmi szokatlan. A képen Herr Paprika munkája, amikor pakoltuk be a lányok részét, többször figyelmeztetett, nehogy az ő rénszarvasa eltűnjön a háztartásból. Hát kérem, megvan, most már fotó is bizonyítja.

Remek este volt, jövőre ismételünk.


 Recept: essen&trinken 2009/11

3 megjegyzés:

chriesi írta...

De jól néznek ki! :))

Frau Paprika írta...

Köszönjük!:)

Zita írta...

Jaj, de cuki! Akarok egy ilyen kiszúrót én is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails