2010. december 16., csütörtök

Herr Paprika főz avagy a kedvenc vacsorám


A sok karácsonyi keksz után Frau Paprika gondolta, ideje szusszanni egyet, ezért mára semmi ünnepi hangulat, sehol egy kis fahéj vagy szegfűszeg, na jó, a méz marad. Ráadásul a mai recept készítője imbisz állandó szereplője, a saját rovattal rendelkező Herr Paprika. 
Az ételünket felvezető beszélgetés általában a következőképp zajlik:

- Ha megveszem a hozzávalókat, akkor csinálsz vacsorát?
- Mit is?
- Hát tudod. Olyat. Salátát.
- Na jó.

A receptnek van egy kis története is, eredetileg a másnapos csirkecombokkal akartunk kezdeni valamit, mert már nincs ropogós bőr és melegítve mégsem az igazi. Herr Paprika gondolt egyet, és elővett szójaszószt, mézet és egyebeket, pirított, fűszerezett, kevert, végül salátalevelek kerültek a tányérra, rájuk pedig  a fényes csirkedarabok. Nagy volt a sikert, következett néhány ismétlés, végül aztán olyannyira hozzászoktam Herr Paprika salátájához, hogy már nem volt kedvem fáradt combokra várni, ezért a gyorsabb és könnyebben kezelhető csirkemellre váltottunk. Herr Paprika pedig minden alkalommal változtatott egy keveset, a mostani talán már a végleges.


 
Herr Paprika ázsiai stílusú csirkesalátája

50 dkg csirkemellfilé
1-2 gerezd fokhagyma
3 ek szójaszósz
2 ek méz
szezámmag
chilipehely
szezámolaj (választható)
kukoricaliszt
mogyoróolaj
újhagyma
saláta




A receptet Herr Paprika tanácsával kezdeném, mindent készítsünk elő, valamennyi hozzávaló kerüljön elérhető távolságra, mert a sütés csak néhány perces folyamat. A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd ujjnyi vastagságú és hosszúságú csíkokra vágjuk. A húst tálba rakjuk, szórunk rá egy kevés kukoricalisztet, átforgatjuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, lereszeljük. Az újhagymát megmossuk, szárazra töröljük, felkarikázzuk.
Egy serpenyőben hevítsünk 2 ek mogyoróolajat, szórjunk bele kedvünk szerint chilit és szezámmagot, kevergetve addig pirítsuk őket, amíg a szezámmagok egy kicsit megpirulnak. Jöhetnek a csirkecsíkok, állandó kevergetés mellett megpirítjuk őket, majd következhet a reszelt fokhagyma, gyors keverés, nehogy megégjen, azután a 2 ek méz, a szójaszósz és egy kevés szezámolaj. Közben alaposan keverünk, hogy a húst mindenhol bevonja a méz és a szójaszósz. Tűzhelyet kikapcsoljuk, azután szórjuk a serpenyőbe a hagymakarikákat, átforgatjuk, a hőtől kellően megpárolódnak.
Tányérokra rakjuk a salátaleveleket, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és fehérborecettel, azután a tetejükre halmozzuk a mézes-szójás csirkecsíkokat. Villa és ehetünk.



Nem tudom megunni, mert mindig más egy kicsit az íz, hol kicsit csípősebb, néha több a szója vagy a méz. De mindig szeretem.
Gyorsan elkészül, karácsonyi stressz közepette jó választás. Máskor is.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails