2010. december 23., csütörtök

Egy kis csokoládé (és Paprikáék üdvözlete)


Megígértem, jön tehát a desszert, ha bárki még bizonytalankodna, mi is legyen a befejezés, nyugodt lelkiismerettel ajánlom. Kevés alapanyag, a legtöbb nagyobb boltban beszerezhető valamennyi, ha a zöldcitrom nehézséget okoz, hát váltsanak nyugodtan citromra. Persze azért a zöld változat ízben, illatban szerintem hatásosabb. Péter ünnepi vacsorája ezzel a krémmel zárult, az ünnepelt szerette (remélem), és az egész koncepció sikeres volt, azaz valóban könnyűnek bizonyult a 3 fogás. Este ugyanis volt még ünneplés, meglepetés vendégek és sok-sok-sok finom falat, Éva remek dolgokkal készült. Mi pedig éhesek voltunk, ettünk, több körben is.
(És most lenne néhány vicces történetem a mai akcióimról, csak nagyon nem illenek az ünnepi hangulatba. De nem tudom megállni. Szóval én, számtalan szatyor kézben, vállon, nagy koncentráció, már csak 10 perc gyaloglás és otthon. És akkor egy pillanat alatt egy galamb megtalálja a hüvelykujjamat. Értik, ugye? Miután nem volt szabad kezem, hogy a Szaffiban látható módon kiengedjem a fejem láthatatlan csapján a gőzt, inkább nevettem kínomban, és Józsi tanácsára vettem egy lottószelvényt. Ha már egyszer.)


Fehércsokoládé krém kókusszal, zöldcitrommal
 

12,5 dkg fehér csokoládé + néhány dkg a díszítéshez
2 zöldcitrom
2 dl tejszín
2 tojássárgája
1 ek kókuszreszelék



A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, a zöldcitromok levét és a kókuszreszeléket. Keverjük át, 2-3 percig hagyjuk még a gőz fölött, majd vegyük le az edényt, tegyük félre a krémet. Két tojássárgát vízgőz felett habverővel keverünk, a cél, hogy levegős és habos legyen, és persze szépen megdagadjon, vagyis ne legyen nyers. Öntsük a habos tojást egy mélyebb tálba, majd óvatosan és lassan következhet a csokikrém, közben keverjünk folyamatosan. Ha elkészültünk, fedjük le a tálat, tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk bent legalább 2-3 órán át.
Tálaláskor különbözőek a lehetőségek, most következik az én verzióm. Vizezzünk be egy evőkanalat, próbáljunk vele mandula formájú darabokat kiemelni a krémből. Egy tányérra helyezzünk két darabot, reszeljünk rájuk a zöldcitromok héjából, és egy hámozóval szeljünk a tetejére a megmaradt csokiból. Készen is vagyunk.



Paprikáék mostantól ünnepi üzemmódra váltanak, imbisz pedig egy kicsit pihen. Azért ebben az évben még tervben van egy vagy két bejegyzés, de inkább nem ígérgetek. 

Boldog Ünnepet Mindenkinek!

3 megjegyzés:

flatcat írta...

Boldog békés karácsonyt és boldog újévet kívánunk!

Puszedli írta...

Boldog karácsonyt Nektek! :)

Frau Paprika írta...

Köszönjük!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails