2010. december 14., kedd

Sütikommandó: rozmaringos epizód


A pénteki sütikommandó tevékenységének második fejezete következik. Amikor elterveztük a sütést, mindenképpen szerettem volna egy olyan receptet, ami passzol a többiekhez, de kevésbé édes. Mes ugyanis nem éppen édesszájú, amikor még együtt laktunk az egyetem alatt, ő volt az, akinél hihetetlenül sokáig megmaradtak a csokoládék és egyebek. Ami rám például nem volt jellemző. 
Tehát éppen kutattam egy megfelelő süti után, amikor a múlt hét egyik reggelén megérkezett a szokásos napi hírlevelem, benne pedig a rozmaringos keksz receptje, és akkor rögtön tudtam, itt a megoldás. Az essen&trinken internetes oldala ugyanis rendelkezik egy remek decemberi szolgáltatással, minden nap küldenek egy adventi receptet, konkrétan süti, keksz és egyebek témakörében. Ha nem csal a memóriám, akkor 2 évvel ezelőtt fedeztem fel, nem meglepő, hogy rögtön feliratkoztam, nincs is jobb annál, mint reggelente éhgyomorra sütirecepteket olvasni. (Ha bárki vágyna ugyanerre a tevékenységre, és nem riasztja el a német, akkor Plätzchen-Newsletter néven megtalálja az oldalon.)
Jöhet a keksz.


 

Rozmaringos keksz

20 dkg vaj
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk só
1 tojás
2 ág rozmaring
32 dkg liszt




A puha vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban robotgép segítségével krémesre keverjük, ha már nem ropog a cukor a fogunk alatt, készen vagyunk. A tojást egy kisebb tálban villával felverjük, majd a masszához adjuk, közben folytatjuk a keverést. A rozmaringágakat megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd lecsipegetjük a leveleket, apróra vágjuk és a többiekhez adjuk. Következhet a liszt, lassan szitáljuk a tálba, közben folyamatosan keverjünk. Ha szép egységes a tésztánk, formáljunk belőle golyót, tekerjük fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. 
Ha letelt az idő, a tésztát felezzük el és belisztezett deszkán formáljunk belőle két, kb. 40 cm hosszú tekercset, majd takarjuk le őket és hűtsük legalább 2 órán keresztül. Elérkeztünk az utolsó lépésekhez, vegyük ki a tésztát a hűtőből, a sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverés, egyébként 200 fok). Vágjunk a tésztából 1 cm széles darabokat, ültessük őket egymástól némi távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe, azután süssük kb. 13-15 percig. Ha elkészültek, vegyük ki a tepsit, hagyjuk hűlni a kekszeket, azután lehet megenni, tartalékolni, ajándékba adni.


A rozmaringos keksz meglehetősen nagy sikert aratott, bár itt megjegyezném, remek volt így édesen, de mindenképp készülni fog egy sós változat is. Mert kíváncsi vagyok.

Holnap jön a befejező epizód, és megismerhetik a svéd rénszarvasomat. 

Recept: essen&trinken 2009/11

1 megjegyzés:

Lidike írta...

Szia, megsütöttem és tényleg nagyon finom, ma fogom a következő adagot bekavarni. Jó ez a sütikommandó, várom már az ez évit, biztos finomakat fogtok készíteni. A többi kekszet is meg akarom csinálni, főleg karácsony környékén :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails