2010. augusztus 4., szerda

A diszkriminált cukkini

A cukkini Herr Paprika szerint egy ízetlen zöldség. Lehet próbálkozni, de csak mások segíthetnek rajta, önmagában nincs esélye. Gondolom, így aztán nem meglepő, hogy nem rajong az olyan javaslataimért, ahol a cukkini a főszereplő, nem nyúl érte a piacon, mert ízetlen és kész. Persze ha lenne rajta egy ropogós burok és lehetne mártogatni... Én aztán panírozni, sütögetni biztosan nem fogok. Próbáltam, ha enyhén akarok fogalmazni, nem volt sikerélményem, azóta inkább Herr Paprika vállalja magára az ilyen konyhai folyamatokat.
Most viszont úgy esett, hogy cukkinit kaptunk, nem is egyet. Hevertek egy ideig a ládában, Herr Paprika pedig minden nap megkérdezte, mi lesz a cukkinivel. Nem tudom, de kitalálok valamit. Kerestem, olvastam, nézegettem és igen, ez jó lesz. Akkor? Süteményt sütök. Tessék? Cukkinis tésztájú csokoládés süteményt. Mi lenne, ha inkább ratatouille-t ennénk? Na ennyit az én házi cukkinis forradalmamról.


Ratatouille rozmaringos tojáslepényen

3-4 kisebb feszes padlizsán
3-4 kisebb cukkini
3 paprika
2 fej vöröshagyma
3 paradicsom
2 ág oregánó
néhány ág kakukkfű

bors
olaj

2 tojás
liszt
rozmaring

olaj

A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A cukkiniket, padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, felezzük, kb. fél centis darabokra vágjuk. A paprikákat ugyancsak megmossuk, szárazra töröljük, a csumákat kiszedjük, majd vékony csíkokra vágjuk. A kakukkfüvet, oregánót megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, azután lecsipkedjük a leveleket, az oregánót egy kicsit összevágjuk.
Egy magasabb falú serpenyőben kb. 1 ek olívaolajat melegítünk, mehet rá a hagyma, sütjük üvegesedésig, azután következhet a padlizsán, cukkini, paprika trió. Süssük az egészet nagyobb hőfokon, süljenek és ne főjenek, közben keverjük újra és újra. Ha már egy kicsit megpirultak a zöldségek, jöhet egy kevés só és bors, azután süssük tovább. Közben mossuk meg a paradicsomokat, töröljük szárazra, majd vágjuk kisebb darabokra. Ha a zöldségek állaga már szinte jó, adjuk hozzájuk a paradicsomkockákat, süssük a ratatouille-t, amíg a paradicsom egy kicsit összeesik, levet ereszt. A zöldfűszereket a legvégén szórjuk a serpenyőbe, keverjük át, kész. Persze megkóstolni nem árt, só, bors, ha hiányozna még.
A tojáslepény hozzávalóinak mennyisége 1 adaghoz elegendőek, szóval lehet többszörözni. Tegyünk 1 tálba egy púpozott ek lisztet, adjuk hozzá az egyik tojást, keverjük simára, majd jöhet a második, keverjünk, a végeredményben ne legyenek csomók. A rozmaringot megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, leveleket lecsipegetjük, kicsit összevágjuk, mehet a tojásos keverékbe, plusz egy kevés só. Egy serpenyőben nagyon kevés olajat melegítünk, kisütjük a lepényt. Én egy kerek, fémből készült forma segítségével sütöttem, hogy fotogénebb legyen, de nem kell ám ehhez ragaszkodni, ahogy tetszik. Ha kész, lepényt tegyük tányérra, tetejére, mellé jöhet a ratatouille, már csak villa és kés kell.

Azért a süteményt is megsütöm. Ha nem fogy, majd elosztogatom, persze ha lesz rá jelentkező.

3 megjegyzés:

mes@ írta...

Én a tócsniba a krumplihoz szoktam reszelni cukkinit is. Tudom, hogy nem valami extra kaja :), meg sütni is kell... :) Valamint csináltam egyszer-kétszer padilzsános-cukkinis lasagne-t. Na igen, ahogy elnézem, télleg kell valami ehhez a cukkinihez, igaza lesz H.P-nek (mint mindig :)) Csokival sem lehet rossz! :)))

mes@ írta...

Amúgy most eszmélek, hogy egy CSOKIS sütemény CUKKINIVEL igazi merénylet lett volna Herr P. ellen :)

(khm. én megkóstolnám)

Frau Paprika írta...

Már fel is vettelek a listára ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails