2010. augusztus 13., péntek

Ne feledd a gombát!

Péntek van, ez a hír máskor is nagyon jólesik, de most különösen. Délután pakolás, szedjük a sátorfát és elhagyjuk a várost, 2 napra csak, de annál virágosabb kedvvel. Én ilyenkor már elengednék minden kötelességet, elkapna a felhőtlen gondolattalanság, de a teendők miatt ez ugye lehetetlen, felnőtt vagyok, ennyi. Herr Paprika sokkal rendesebb és gondosabb nálam, utazás előtt mindig felméri a hűtő tartalmát, most is figyelmeztetett, a polcon ott a gomba, történhetne vele valami. Én csak bólogatok és ígérek, jó, megfőzöm, megsütöm, bármi, megoldás lesz mindenképp. A fiókban ott lapult még egy elfeledett padlizsán is, hát akkor társítom őket, benézek a kamrába és igen, milyen jó hogy vettem egyszer 1 csomaggal.

Tészta lesz.

Zöldséges tészta szójaszósszal, chilivel

15 dkg tojásos tészta (kínai típusú)
1 kisebb padlizsán
4-5 nagyobb gomba
1 vöröshagyma
szójaszósz
szezámolaj
chilipehely
fehérborecet
mogyoróolaj
bazsalikom

A hagymát megpucoljuk, felezzük, vékony szeletekre vágjuk. A gombákat, padlizsánt megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd az előbbit nem túl vékony szeletekre, az utóbbit kockákra vágjuk. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk, ha már forr, mehet bele a tészta, elzárjuk, lefedjük, 4 perc után átkeverjük és leszűrjük, félretesszük.
Egy serpenyőben melegítünk kb. 1 ek mogyoróolajat, jöhetnek a hagymaszeletek, pirítjuk szokás szerint üvegesedésig. Azután következhetnek a padlizsánkockák és a gombák, pirítsuk nagy lángon, közben keverjük, nehogy leégjenek. Ha már összeestek a zöldségek, adjunk hozzájuk a tészta főzővizéből 1 merőkanálnyit, és locsoljuk meg kb. 1 ek szójaszósszal. Kedv szerinti mennyiség chili és 1 tk szezámolaj következhet, végül egy kevés fehérborecet. Közben persze keverjük, ha már puhának ítéljük a padlizsánt, akkor tegyük a serpenyőbe a tésztát, oszlassuk el a szójás zöldségek között, ha esetleg túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kevés vizet.
Miután elzártuk, adhatunk hozzá bazsalikomlevelet kisebb darabokra tépve, én kimentettem egy leárazott típust, aminek a címkéjén annyi szerepelt: fahéjillatú. Hát most felhasználásra került, de ha nem nevelgetnek pont ilyet otthon, akkor thai bazsalikomot javasolnék. Ha egyik sincs, az se baj.

Hűtőkérdés kipipálva, most már nyugodt lelkiismerettel lehet felkerekedni. Irány Berekfürdő, beszámoló hétfőn, addig is főzzenek sokat.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails