2010. augusztus 12., csütörtök

Harapj nagyot, csípni fog!

Paprikát adhatok? Csípőset is, ugye? Hát persze - mondtam gyanútlanul, és csak otthon vettem észre, Panni szerint mi igen jól bírjuk az erős paprikát, adott is egy egész kazalnyit. Egy-kettő elfér a lecsóban, Herr Paprika szereti csak úgy, de a hajszálvékony szeletekkel 1 paprika néhány napig biztosan kitart. Miközben azon tanakodtam, mi is legyen a regiment csípőssel, bevillant az ehető megoldás, amit magam is igen szeretek. A legtöbb élelmiszerbolt csemegepultjában kívánatosan sorakoznak az olajban heverő gombák, aszalt paradicsomok, grillezett zöldségek és mellettük a kicsi töltött csípős paprikák. Könnyen elcsábulnék rájuk bármikor, de legtöbbször megtartóztatom magam, így aztán még sosem sikerült annyit ennem belőlük, hogy azt mondjam, egy időre elég is volt.
Hát akkor most elkészült valami hasonló. Felnőtt méretben.


Csípős paprika mentás sajttal töltve

6 csípős paprika (hegyes és zöld)
1 nagy marék mentalevél
kb. 35 dkg krémsajt

fehérborecet
olívaolaj

A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd kicsumázzuk (közben szemre vigyázni, dörzsölés tilos, de az ujjakat nyalogatni sem érdemes.). Egy szép nagy edényben melegítsünk vizet, ha már forr, akkor pottyantsuk bele egyszerre 3 paprikát és hagyjuk a vízben kb. 5 percig, majd vegyük ki őket és tegyük tálcára. A második adaggal tegyük ugyanezt, ha már valamennyi paprika a tálcán pihen, hagyjuk őket hűlni.
Közben elkészülhet a töltelék: a mentaágakat mossuk meg, papírtörlővel itassuk fel a vizet, csipegessük le a leveleket, azután vágjuk apróra. A krémsajtot tegyük 1 kisebb tálba, adjunk hozzá némi sót, majd alaposan keverjük össze. A paprikákat egy kiskanál segítségével töltsük meg, nem ez a munka legjobb része, de nem lesz azért bosszantóan hosszú. A művelet közben kicsit lehet rázogatni a paprikákat, hogy egészen az aljukig eljusson a mentás sajt. A kész darabokat tegyük egy tálba, a legvégén locsoljuk meg az egészet egy kevés ecettel és olívaolajjal, lehet egy kicsit sózni is.
Most már csak rajtunk múlik, hogyan folytatjuk. Kemények, csípősállók egyék csak magában, óvatosaknak egy pirítós mindenképp javallott. És egy hideg sör is.

Egy tanács még a végére. Amíg a forró vízben úszkálnak a paprikák, ne szippantsanak nagyokat a konyhai levegőből, különben tüsszögni fognak egy ideig. Én legalábbis alig tudtam abbahagyni.

2 megjegyzés:

gelka írta...

Ez pont olyan, mint a mexikói jalapeno paprika sajttal töltve, azt még bundába is forgatják. Tequilával leöblítve az igazi, enyhíti a csípősségét. :-)
Mindenesetre nagyon jó étel, akármilyen csípős paprikából is készül.

Frau Paprika írta...

Igen-igen a bundásat is nagyon szeretem, mindegy is, csak jó csípős legyen.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails