2010. augusztus 24., kedd

A barátságos curry

A mai recept bizonyos szempontból a mi szeretett pörköltünk. Ha van csirkemell, de nincs ötlet, ha nem fogyott ki a kókusztejkészlet, a fűszerraktár rendben, és valami megszokott ízre vágyunk, akkor gyakran curry lesz. Herr Paprika viccelődve mondta is, a gyerekünknek olyan lesz ez a curry, mint a rántott hús. Vagy egy jó pörkölt. Hát van benne valami.
Nem mondom, hogy autentikus, nem is lehet, hiszen az eredeti recept még Jamie Oliver magyarul elsőként megjelent könyvéből származik. Az első kísérletek óta már annyiszor készült, hogy egy kicsit magamhoz alakítottam, egyszerűsítettem, így most már nem kihívás fejből előhívni. Kell hozzá néhány alapanyag, ami persze ritkábban kerül elő a polcról, de ha egyszer megszereztük, jól tartalékolhatók.

Bevezető vége, főzünk.


Csirkecurry


60 dkg csirkemellfilé

2 nagy vöröshagyma

1 marék zöldbab (helyette szerepelhet más is)
1 doboz hámozott paradicsom
4 dl kókusztej

5-6 currylevél

3 tk madras curry
(vagy névtelen)
1 tk kurkuma

1 tk mustármag

1 tk lepkeszegmag

chilipehely

mogyoróolaj
(vagy egyéb semleges ízű)

A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd kb. 2 centis kockákra (ha gondoljuk, csíkokra) vágjuk. A zöldbabot megmossuk, ha úgy jobban tetszik, kisebb méretre vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben melegítsünk 1 ek mogyoróolajat, majd jöhetnek a hagymák, pirítsuk üvegesedésig. Ha már majdnem elértük a célt, jöhet a lepkeszegmag és a mustármag, pirítsuk néhányszor kevergetve, amíg az utóbbiak pattogni nem kezdenek, akkor jöhet a curry, a currylevél és a kurkuma, pirítás tovább, végül jöhetnek a húskockák. Kevergessük még néhány percig, amíg a hús kifehéredik, majd tegyük a serpenyőbe a kisebb darabokra vágott paradicsomokat és kb. 1 deci vizet. Elő újra a fakanalat, keverés, majd szórjunk kedv szerint chilit és egy kevés sót, fedjük le, hagyjuk közepes hőmérsékleten rotyogni nagyjából 15 percig.
Ha letelt az idő (persze azért közben sem feledkezzünk meg róla teljesen), vegyük le a serpenyőt, jöhetnek a zöldbabok, és öntsük a currynkhez a kókusztejet. Keverjük át, majd hagyjuk fedő nélkül még annyi ideig a tűzhelyen, amíg a bab szépen megpuhul és az egész besűrűsödik. Közben azért kóstoljunk is persze, ha hiányozna egy íz, csak pótoljuk. Ha kész, le a tűről, kicsit várni kell, bármilyen éhesek is vagyunk. Hozzá nálunk legtöbbször rizs jár, de bármilyen lapos lepénnyel is párba hozható.

Látják, a munka nem is sok, közben akad idő mást csinálni is. Ha valaki nem szeretné hússal, jól működik szinte bármilyen zöldséggel és hallal is.
Egy veszély leselkedik: tapasztalatom szerint nehéz abbahagyni, könnyen ehetjük gömbölyűre a hasunk. Szóval inkább hagyjuk, hogy más mérje ki az adagunkat.

2 megjegyzés:

gelka írta...

khm... milyen a lepkeszegmag? :-)

Frau Paprika írta...

Na most megpróbálhatnám leírni, de inkább itt 1 link ;)

http://jeindia.hu/index.php/pictures/1803

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails