2010. augusztus 9., hétfő

Kukoricahaj

Ágóval heteket töltöttünk gyerekként a nagyszüleinknél nyáron, a napok múlásával teljesen beolvadtunk a szabolcsi falu életébe, próbáltunk néha hasznosak is lenni, de főként különféle szórakozásainknak hódoltunk. A kashoz támasztott lépcsőről elrugaszkodva gyakoroltam a halálugrást (amíg mama meg nem lengette a fakanalat a konyha ajtajában), csontok eredete után kutattunk a határban, epret szedtünk a fáról, hogy elkerüljük az ebédet, ha éppen nem volt a kedvünkre való, táblákkal sztrájkoltunk több fagyiért, krimit írtam vagy éppen a kacsákat üldöztem, és nem értettem, miért nem akarnak egy baráti simogatást.
Ha eljött a kukoricaszedés ideje, a nagypapánk vált a legnagyobb cinkosunkká. Titokban hozta nekünk a csöveket, kiválasztotta a legszebbeket, a legtöbb hajjal, mi pedig fontunk, copfoztunk, fésültünk, amíg bírták a kukoricababák. Azután persze újabbak kellettek, papa ment és megszerezte a legújabb szállítmányt. Nagymamánk nem vehetett észre semmit, különben volt ám veszekedés, hát minek ez a pazarlás, aztán nem lesznek már jók semmire. De mit nekünk veszedelem, Ágó és én csak játszottunk tovább, hiszen volt egy szövetségesünk.


Fűszeres kukoricaleves

2 cső kukorica
30 dkg csirkemellfilé
3 krumpli
1 vöröshagyma
4 dl kókusztej
chilipehely
garam masala
korianderzöld (választható)
kurkuma
liszt

olaj

A hagyma héját lehúzzuk, apróra vágjuk. A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd kb. 2 centis kockákra vágjuk. A kukoricákat megmossuk, szárazra töröljük, azután 1 kés segítségével levágjuk a szemeket a csőről. A krumplikat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy nagyobb edényben kb. 1 evőkanál olajat (nálam repce) melegítünk, jöhet a hagyma, üvegesedésig sütjük, majd következhetnek a csirkekockák, néhány percig pirítjuk. Ha letelt az idő, az edénybe szórunk kb. 1 tk garam masalát, átpirítjuk, azután egy kevés lisztet is, keverés, majd lassan felöntjük az egészet 2 dl vízzel. Jöhet a krumpli, a chili (ki mennyire bírja a csípőset) és egy kevés kurkuma a színe okán. Sózzuk, majd fedjük le és alacsony hőfokon főzzük kb. 8 percig.
Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt és szórjuk a levesbe a kukoricaszemeket, majd öntsük fel a kókusztejjel. Keverjük át, ha túl sűrűnek éreznénk, nyugodtan kerüljön bele még víz. Fedjük le a levest ismét, és főzzük addig, amíg a kukoricaszemek megpuhulnak. Akinek úgy tartja kedve, szórhat még egy kis koriandert is a leveséhez. Ha kész, le a tűzről, kóstoljunk, fűszerezzünk, ha hiányolnánk még bármit.

Ha túl sok kukoricát kapnának, vennének, legyen leves, napsütéshez napsárga, hogy passzoljunk színekben is.
Előtte azért gondolkozzanak frizurában is.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Frau Paprika írta...

Szia Bianka,

köszönöm!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails