Ma tehát nyáriasított változat szerepel az imbiszen, ráadásul saját baracklekvárral, amit még az Oszitól kapott szállítmányból főztem, Panni felügyeletével. És igen, a végeredményre büszke voltam nagyon.
Nyári guba (4 főre)
4 mezei kifli
kb. 6-7 dl tej
2 tasak bourbon vaníliás cukor
2-3 dkg vaj
5 dkg szeletelt mandula
gyömbéres baracklekvár (persze ha nincs benne gyömbér: sebaj)
Egy nagy marék mandulát száraz serpenyőben megpirítunk, közben rázogassuk folyamatosan, különben hirtelen odasülnek. Ha kész, tegyük félre, hagyjuk hűlni. A kifliket vágjuk kb. 2 cm-es karikákra. Egy edényben, széles, magasabb falú serpenyőben megmelegítjük a tejet, beleszórjuk a vaníliás cukrot, dobjuk a vajat, kevergetünk míg minden feloldódik. Jöhetnek a kiflik, hagyjuk őket addig a tejben, amíg egy kicsit megszívják magukat, azután szűrőlapát segítségével vegyük ki, csöpögtessük le a feleslegese tejet, tegyük tányérra.
Már csak a rövid befejezés marad: a kiflik tetejére kanalazzunk lekvárt, amennyit csak szeretnénk, a végén pedig szórjuk a tetejére a pirított mandulaszeleteket.
Röviden azért a lekváromról is megemlékeznék. Nagyjából 1 kg. barackot alaposan megmosunk, szárazra törölünk, kimagozunk, egy leégésre nem túl hajlamos edényben alacsony lángon főzni kezdjük. Adunk hozzá annyi cukrot, amennyi a szánk ízének megfelelő, én jobban a szeretem, ha egy kicsit savanykás, de az édesszájúak ne is hallgassanak rám. Egy kb. 5-7 cm-es gyömbért meghámozunk, a barackhoz reszeljük, átkeverjük. A lekvárt addig főzzük, amíg szépen összeesik, de pontos időt inkább nem adnék, a két szemünkkel jól fogjuk majd látni. Néhány üveget mossunk át forró vízzel, hagyjuk megszáradni, majd a kész lekvárt szépen kanalazzuk bele. Csavarjuk az üvegekre a tetejüket, azután fordítsuk a fejükre, a családi tanácsok szerint így kiszorul a felesleges levegő. Én elhittem. Ezután jön a meleg dunsztolás, tekergessük jó sok konyharuhába, törülközőbe, ami akad, pakoljuk egy kosárba, hagyjuk 1-2 napig pihenni.
Tapasztalatom szerint ahogy telik az idő, a gyömbér egyre jobban kifejti hatását.
Az elmúlt két napban megtámadott a fejfájás, fittyet hányt mindenféle fájdalomcsillapítóra, bizsergető balzsamra, 100 liternyi folyadékra. Szóval ilyen vészterhes időkben gyógyír egy kis guba. Nekem aztán elhihetik. Azért ne várják ki a migrént, anélkül is jó lesz ám.
4 mezei kifli
kb. 6-7 dl tej
2 tasak bourbon vaníliás cukor
2-3 dkg vaj
5 dkg szeletelt mandula
gyömbéres baracklekvár (persze ha nincs benne gyömbér: sebaj)
Már csak a rövid befejezés marad: a kiflik tetejére kanalazzunk lekvárt, amennyit csak szeretnénk, a végén pedig szórjuk a tetejére a pirított mandulaszeleteket.
Röviden azért a lekváromról is megemlékeznék. Nagyjából 1 kg. barackot alaposan megmosunk, szárazra törölünk, kimagozunk, egy leégésre nem túl hajlamos edényben alacsony lángon főzni kezdjük. Adunk hozzá annyi cukrot, amennyi a szánk ízének megfelelő, én jobban a szeretem, ha egy kicsit savanykás, de az édesszájúak ne is hallgassanak rám. Egy kb. 5-7 cm-es gyömbért meghámozunk, a barackhoz reszeljük, átkeverjük. A lekvárt addig főzzük, amíg szépen összeesik, de pontos időt inkább nem adnék, a két szemünkkel jól fogjuk majd látni. Néhány üveget mossunk át forró vízzel, hagyjuk megszáradni, majd a kész lekvárt szépen kanalazzuk bele. Csavarjuk az üvegekre a tetejüket, azután fordítsuk a fejükre, a családi tanácsok szerint így kiszorul a felesleges levegő. Én elhittem. Ezután jön a meleg dunsztolás, tekergessük jó sok konyharuhába, törülközőbe, ami akad, pakoljuk egy kosárba, hagyjuk 1-2 napig pihenni.
Tapasztalatom szerint ahogy telik az idő, a gyömbér egyre jobban kifejti hatását.
2 megjegyzés:
Nekem is fájt tegnap a fejem!:-)
Nagyon jó ötlet!
Megjegyzés küldése