
A héten aztán megtörtént a csoda, elvetettem minden ötletet és ráálltam valami másra. Rizottó lesz, abba rossz nem lehet, meg citromos gomba, azt amúgy is igen szeretem (próbálják ki melegen, valamilyen zöld salátára öntve, jó sok citrommal és kakukkfűvel), de megkönnyebbültem. Elő az ollót, szépen levágtam az ágaskodó részeket, leszedegettem a leveleket, a kerek magtartó pedig tálcára kerültek, mi lesz velük, még nem tudom, hivatalosan most szárítom, aztán majd kialakul.
Recept (kb. 4 adag)
20 dkg rizottó rizs (arborio)
1 kisebb fej vöröshagyma
50 dkg gomba
fél citrom
1 marék zsázsa
néhány ág (citromos) kakukkfű
1 dl száraz fehérbor
kb. 1 liter alaplé
6-7 dkg vaj
parmezán
olívaolaj
só
bors

Közben elkészülhet a gomba. Egy nagyobb serpenyőbe tegyünk olívaolajat, nagy lángon forrósítsuk fel, közben a gombákat vágjuk közepesen vastag szeletekre. Ha már forró a serpenyő, jöhetnek a gombák, pirítsuk óvatosan forgatva nagy lángon, amíg szépen megpirulnak. A nagy hő fontos, különben inkább főtt és nem sült lesz az a gomba. Ha már szépen megpirultak és kezdenek egy kicsit levet engedni, facsarjuk rá a citromot, keverjük át, sózzuk, borsozzuk és zárjuk el.
A rizottóról nem feledkezünk meg eközben sem, öntünk, keverünk, a végeredmény krémes állag, puha, de nem szétfőtt rizs. Ha már itt tartunk, jöhet a vaj másik fele és egy nagy adag parmezán (nincs mennyiség, amennyi jólesik), keverjük át, zárjuk el. Most szórjuk bele a zsázsát és a kakukkfüvet, még egy keverés, ennyi. A tányérokra kanalazzunk rizottót, tetejére ülhetnek a gombák, ehetünk.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése