2010. június 17., csütörtök

Borsónyi titok

Leleplezés következik. Amikor Ágó meg én még gyerekek voltunk, a nagy nyári szünidő alatt kaptunk néha egy-egy feladatot. Ha elkövetkezett a borsó szezonja és csak úgy ömlött a lakásba a sok zöld héj, akkor bizony mi voltunk a pucolásban az illetékesek. Csináltuk is rendesen és szorgalmasan, na de nem igaz, hogy úgy néz ki, mintha még meg sem érintettem volna. Igazán elfogyhatna már. Egy ideig tehát kitartottunk, de amikor közeledett a vége, előfordult, hogy egy kis cselhez folyamodtunk. Az üres héjakkal befedtük szépen a maradékot, és úgy tettünk, mint akik 100 százalékos munkát végeztek. Nem emlékszem rá, lebuktunk-e valaha, de a család másik 3 tagja biztosan.
Ma már persze nem kell felügyelni, nem tüntetem el a borsó végét, felnőtt vagyok, azt mondják, hát kifejtem az utolsót is. Nem ez a kedvenc tevékenységem, de közben például remekül lehet meccset nézni. (Hajrá Argentína!)
A borsóból leves készült, klasszikusnak indult, de végül meggondoltam magam.

Recept

1 kg borsó
5-6 szál újhagyma
4-5 vékony zsenge répa
2 tk garam masala
1 tk kurkuma
chilipehely

1 dl tejszín
fél ek liszt
olaj

A zöldborsót megpucoljuk, mossuk, leitatjuk a vizet. A hagymák külső héját lehúzzuk, karikákra vágjuk. A répákat ugyancsak megtisztítjuk, kisebb hasábokra vágjuk. Egy nagyobb edényben melegítünk 1 ek olajat, beletesszük a hagymakarikákat, néhány percig sütjük. Ezután következhet a garam masala és a kurkuma, kevergetve pirítsuk még néhány percig. Öntsük az edénybe a répát, keverjünk újra, majd szórjuk rá a lisztet, pirítsunk. Ezután lassan öntsünk hozzá vizet, folyamatosan kevergessük. A folyadék csak épphogy ellepje a répát. Fedjük le és főzzük 5-6 percig, majd tegyük a levesbe a borsót, öntsünk újra vizet, vigyázzunk, ne legyen túl híg. Sózzuk, kedv és ízlés szerint szórjuk meg chilivel. Fedjük le és főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem főnek szét, mielőtt lezárnánk, keverjük bele még a tejszínt.

Most rendesebb voltam, mint az epernél, a leves kétfős tesztelésen esett át. Értékelés duplán pozitív volt, Herr Paprika a távolban evett, Ágó viszont előttem, egész jókedvűen. Rossz tehát nem lehetett, vagy pókerarca van.

1 megjegyzés:

Ago írta...

Pokerarc nekem, ugyan ugyan :))))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails