2010. június 7., hétfő

A kacsa átalakul

Kedvenc hentesemnek a piacon igaza volt, két személynek talán túlzás 2 egész kacsamell. Azért én ragaszkodtam, megszerezvén vittem haza és megsütöttük. Ettünk egyszer, kétszer, azután elfogyott a rebarbara, eltűnt a polenta, de kacsa az volt még. Herr Paprika fel is hívta a figyelmemet, tessék törni a fejet, kitalálni valamit, szép ez a mell így, de magában nem maradhat. Igen, igen, gondolkodom, jönni fog az ötlet, érzem.
Felmérvén a hűtőgép tartalmát, a második alapanyag máris egyértelmű volt: vettem ugyanis még egy kis spárgát. Biztos, ami biztos. Hát akkor nem vacakolunk sokat, a piac ma messzinek tűnik, vásárolni nincsen kedv. Saláta lesz. Herr Paprikát nem kérdezzük, majd utólag értékel.

Recept
(kb. 4 tányérra)

1 fél, már megsütött kacsamell
fél kg fehér spárga

valamilyen zöldsaláta
3-4 szál újhagyma

tökmagolaj
fehérborecet

bors

Ha mindenünk van, gyorsaságban verhetetlen étel, tehát éhesek számára kifejezetten előnyös. A salátaleveleket mossuk meg, majd itassuk le róluk a vizet. A spárgák fás végét vágjuk le, egy hámozó segítségével az alsó részeket nagyvonalúan tisztítsuk meg. Egy edényben forraljunk vizet, ha már forrásban van, tegyünk bele egy csipet sót és cukrot. Jöhetnek a spárgák, főzzük kb. 12 percig, majd vegyük ki, várjunk, amíg kihűlnek. Addig tisztítsuk meg az újhagymákat és vágjuk karikákra. A kacsamellből vágjunk vékony szeleteket. Jöhet az összeállítás: a tányérokon csoportosítsuk a salátaleveleket (vághatjuk, téphetjük tetszés szerinti méretre), helyezzük el rajta a kisebb darabokra vágott spárgákat, szórjunk rá néhány karika újhagymát, a tetőre pedig kerülhetnek a kacsamellszeletek. Végül locsoljunk rá egy kis tökmagolajat, ecetet és az egészre daráljunk egy friss borsot.

Ha bespájzolásban hasonlítanak rám, próbálják csak ki. Kevés munka és még a has se nő. Most, hogy tényleg nyár van, ez mindenképp előnyös.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails