2010. június 15., kedd

Vendégposzt: Panni nyári káposztája

Mit ennétek? - jött a kérdés, amikor bejelentettük hazatérési szándékunkat. Hát, nem is tudom, tárgyalok még Herr Paprikával - mondtam. Herr Paprika nem gondolkodott sokat, mi lenne, ha megkérnénk Pannit, hogy azt a remek nyári töltött káposztát főzze... Kérést továbbítottam, Panni igent mondott, én pedig figyelmeztettem, hogy ebből bizony bejegyzés lesz, jegyzetelnie kell.
Panni igazi szabolcsi lány, szeret és tud is főzni, így aztán nekünk mindig jó dolgunk volt. Annyit elárultam már a fojtott krumpli receptjénél, hogy sokat tanult Messzi Mamától (névmagyarázat: messzi, mert bizony gyerekként nekünk nagy volt a távolság), ez a recept is tőle származik, Panni szerint ő tudta a legjobban főzni a világon. És most imbisz egy kicsit érzelmesebb lesz a megszokottnál.
Panni írta a jegyzetelés végén Mamáról: Az iránta érzett szeretetem sokszor arra késztet, hogy azokat a kedvenceket főzzem, amiket ő tett a mi asztalunkra. Közben gyakran emlegetjük, egy kicsit mintha még mindig velünk lenne. Én is ugyanezt az élményt, érzést akarom átadni, hogy majd a gyerekek is szívesen főzzék a mi hagyományos, családi ételeinket.
Igyekezni fogunk.


Recept
(kb. 4 személyre)

2 fej közepes új káposzta
60 dkg darált sertéshús

20 dkg rizs

2 tojás

4-5 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma


bors

pirospaprika
4 zöldpaprika

5 paradicsom
1 paradicsomsűrítmény (nagyobbik változat)

1-2 ek liszt

5 dkg zsír

2 ek olaj

ecet


Vizet forralunk egy nagyobb edényben némi sóval és egy kis ecettel. A káposzta csumáját kivesszük, majd a forrásban lévő vízbe rakjuk, 2-3 perc után elzárjuk a vizet és még 4-5 percre letakarva állni hagyjuk. Ezután kivesszük a káposztát, lecsöpögtetjük a vizet és levelekre szedjük, a nagyobbakból óvatosan (nehogy sérüljenek) kivágjuk az ereket. A káposzták belsejét, amiből már nyerhetők levelek, apróra vágjuk.
A töltelékhez meghámozzuk a fokhagymát, hagymát, előbbit lereszeljük, utóbbit apróra vágjuk. A húst elkeverjük a rizzsel, a felsorolt fűszerekkel, zsírral (kacsa, liba), fokhagymával, vöröshagymával, a 2 tojással és alaposan összedolgozzuk. Ezután szépen megtöltjük a leveleket, óvatosan feltekerjük.
Egy nagyobb önöttvas edény aljára kerül az összevágott káposzta egyik fele. Ezután jöhetnek a töltött csomagok, az edényt kb. 3/4 részig rakjuk. A tetejére újból apróra vágott káposzta, paprika és paradicsom kerül. A paradicsomsűrítményt felhígítjuk vízzel és felöntjük a káposztát, az edényben annyi folyadéknak kell lennie, amennyi éppen ellepi.
Lassú tűzön főzzük, közben néha nyugodtan zárjuk le a gázt, hogy minél lomhábban rotyoghasson a káposzta. Amikor megpuhult (villával ellenőrizzük), olajjal, liszttel vékony rántást készítünk. A tűzről levéve pirospaprikát is teszünk a rántásba, fokozatosan felöntjük vízzel, simára keverjük, majd a káposztára öntjük, lassú tűzön összeforraljuk. Állni hagyjuk.

Ágó ma meglátogat, káposztát eszünk és jó lesz nekünk.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még mindíg a számban érzem az ízét! Sajnos már csak érzem. Na, de Panni csakugyan egy Panni! Micsoda ízek!!!!!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails