2010. június 8., kedd

Juh(éjj)

Az én szabolcsi nagypapámnak voltak juhai, gyerekként persze nekem ők helyesek voltak, rajtuk nagy kabát, hozzá vicces fej és még tréfásabb frizura. Megevésről természetesen szó sem lehetett. Most már nagy vagyok, átértékeltem az álláspontom, már csak a nyúl tartja magát, tányéromra nem kerülhet, mert akkor mindig eszembe jut az óriásira nőtt dr. Seregély Róbert, akinek levágását titokban intézték a nagyszüleim, az utólagos lelki behorpadás így is bekövetkezett.
Most viszont adott volt háztartásunkban egy szép juhcomb, amit egy ideig jegeltünk, nem tudván, mi is legyen vele. Herr Paprika viszont a hétvégén elhatározta, most aztán már megesszük, következett hát egy félórás megbeszélés, a végén ez az eredetileg bárányra kitalált recept. Túl sok munkát nem igényel, önállóan elrotyog, illatban, ízben rendben van, nagyon.

Recept
(3 bőséges adag)

70 dkg juhcomb

2 vöröshagyma

150 gr natúr joghurt

2 ek fenyőmag

4 gerezd fokhagyma

néhány szál sáfrány
1,5 tk kurkuma

1,5 tk római kömény
1 tk pirospaprika
1 tk őrölt gyömbér

fél tk őrölt szegfűszeg
fél tk őrölt fahéj

1,5 tk cukor

só, bors
1 ek liszt

2 ek olaj
1 maroknyi korianderlevél

A húst megmossuk, majd leitatjuk róla a vizet, levágjuk az inas részeket és kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk. A hagymákat, fokhagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk. A sáfrányt 1,2 dl langyos vízbe áztatjuk. Egy nagyobb, kellően masszív (öntöttvas) edényben felforrósítjuk az olajat, majd következnek a hagymák, sütjük üvegesedésig. Ezután kerüljön az edénybe a hús, néhány percig pirítsuk, majd jöhet a fokhagyma és valamennyi fűszer. Szórjuk az edénybe a lisztet, keverjük el alaposan, majd lassan öntsük rá a sáfrányos vizet, keverjünk újra. Ezután tegyük bele a joghurtot, még egy keverés, fedjük le, majd alacsony lángon főzzük kb. 1 órát és még 45 percet. Közben időnként keverjük meg, nehogy leégjen.

Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a fenyőmagot. A korianderleveleket mossuk, szárítsuk, vágjuk kisebb darabokra. Ha készen vagyunk, szedjük ki a kívánt mennyiséget mélyebb tányérokba, szórjuk rá a fenyőmagot, a koriandert. Ehetjük pirított lepénnyel vagy rizzsel, mindenképp nehéz lesz abbahagyni. És az orrunk lesz a kedvezményezett.

Eredeti recept: Cornelia Schinarl - Sebastian Dickhaut: Oriental Basics

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails