
Akadt közös pont, nem is egy, a hőségre való tekintettel a legegyszerűbbet választottam. Eredetileg felében fehér spárgából készült, én maradtam a zöldnél és a kis fej hagymát is kihagytam. A szezámmag pirításánál viszont követtem az utasításokat, serpenyő, pirítás, majd 2 ek víz, kevés só, keverés, víz elpárolog, szezámmag megbarnul. No hát a víz valóban eltűnt szépen, viszont a szezámmag nem lett barna (vagy én nem vártam eleget), a só pedig szép kis réteget képzett a serpenyő alján. Ezt a részt tehát utólag feleslegesnek ítélem, amúgy kipróbálásra érdemes, vacsorának könnyű.
Recept (2-3 személyre)
fél kg zöld spárga
1 csokor metélőhagyma
3 tk szezámmag
Vinaigrette
2 ek fehérborecet
6 ek olívaolaj
1 tk dijoni mustár
A spárgák fás végét (kb. 2 cm) levágjuk, majd alaposan megmossuk, por, homok ne maradjon. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk. A metélőhagymát megmossuk, szárítjuk, elfelezzük. Amikor a víz már majdnem forr, 1-2 percre belemártjuk a metélőhagyma egyik felét, majd leitatjuk a nedvességet, félrerakjuk. Az edénybe tesszük a spárgákat és egy csipet sót, majd 6-8 percig főzzük. Ezután leszűrjük, majd hideg vizet engedünk a spárgákra és papírtörlőn/konyharuhán hagyjuk száradni, hűlni.
fél kg zöld spárga
1 csokor metélőhagyma
3 tk szezámmag
Vinaigrette
2 ek fehérborecet
6 ek olívaolaj
1 tk dijoni mustár

Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot, kevergetjük, figyelünk, nehogy leégjen. A metélőhagyma másik felét apróra vágjuk.
Egy kisebb zárható üvegben elkészítjük a vinaigrette-et, a végén alaposan összerázzuk, hogy szép egynemű legyen.
A kihűlt spárgákat hosszában félbevágjuk. A tányérokon elhelyezünk egy-egy halmot a leforrázott metélőhagymából, kerülhetnek rá a spárgaszeletek, az aprított metélőhagyma. Az egészre locsoljunk a vinaigrette-ből, majd szórjunk a tetejére szezámmagot.
Spárgát még találni, ha van kedvük hozzá, ne habozzanak. Különben 1 évig kell várakozniuk.
A recept forrásául szolgáló ajándék: Stefan Stich: Spargel. Der zarte Genuss
Egy kisebb zárható üvegben elkészítjük a vinaigrette-et, a végén alaposan összerázzuk, hogy szép egynemű legyen.
A kihűlt spárgákat hosszában félbevágjuk. A tányérokon elhelyezünk egy-egy halmot a leforrázott metélőhagymából, kerülhetnek rá a spárgaszeletek, az aprított metélőhagyma. Az egészre locsoljunk a vinaigrette-ből, majd szórjunk a tetejére szezámmagot.

A recept forrásául szolgáló ajándék: Stefan Stich: Spargel. Der zarte Genuss
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése