2010. június 18., péntek

A te lecsód, az én lecsóm

Kell sok hagyma, idáig rendben vagyunk. Jóval több paprika a paradicsomnál, ez sem kérdés. Szalonna nem maradhat el, de itt már kezdődik a különcködés. Én benne hagyom, Panni inkább kiveszi. Nálam nincs pirospaprika, azt hiszem, ők szeretik. Józsi és Paprikáék kolbászpártiak, anélkül hozzáfogni sem érdemes, Ágó és Oszi már kevésbé ragaszkodik ehhez, Panni általában külön süti, vegye, aki vágyik rá. Én csak krízishelyzetben eszem tojással, Józsi, Panni ugyancsak a klasszikus vonal, Herr Paprika viszont kihízelgi magának a plusz sütést. Tojáskérdésben Ágó is inkább vele, nem nélküle, Oszi is újhullámos, azt hiszem.
Két dolog viszont szóba sem jöhet. Nem veszünk lecsókolbászt semmilyen körülmények között, csak az igazi játszhat szerepet. Rizs? Pláne soha, semmikor.
Tudták követni? Akkor már megy fejből is az én lecsóm. Azért a könnyebbség kedvéért:

Recept


1 kg zöldpaprika

2 csípős paprika
5-6 szem paradicsom

3 vöröshagyma

2-3 vékony szelet szalonna

3/4 szál kolbász


bors

olaj


A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk. A paprikákat mossuk, szárazra töröljük, kicsumázzuk, kisebb darabokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt félbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük.
Egy nagyobb serpenyőbe teszünk 1 ek olajat, rádobjuk a hagymát, néhány percig sütjük, majd jöhetnek a szalonnakockák is. Amikor a hagyma már üveges, szalonna elengedte a zsírját, következhetnek a kolbászdarabok, keverés, várjunk, amíg az egész egyöntetű piros színt vesz fel. Tegyük a serpenyőbe a paprikákat, keverjük át alaposan, süssük néhány percig, majd fedjük le, hogy kiengedje egy kicsit a levét. Sózzuk, borsozzuk.
Közben mossuk meg a paradicsomokat, töröljük szárazra, vágjuk kis darabokra (héjlehúzással én nem foglalkozom, nem zavart még sosem). Ha már kicsit összeesett a paprika, akkor adjuk hozzá a paradicsomokat, keverjük át, hagyjuk még a tűzön fedő nélkül, amíg a paradicsom szépen megpuhul. Ha igényeljük, fűszerezzünk.

Keveset készíteni nem érdemes, így is sokkal többre számítunk, mint amennyit végül látunk a serpenyőben. Legyen kenyér, kicsit vastagodunk ugyan, de nélküle mit sem ér. És egy hideg fröccs, ugye egyetértenek.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lecsó és hideg fröccs - én inkább tisztán hideg sörre szavazok,de egyetértek! Jó ötlet, a hétvégén lecsó lesz az tuti! :-) Guszta

Frau Paprika írta...

No ennek örülök, jó étvágyat hozzá! Utána pedig akkor jöhet a sör;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails