2010. június 9., szerda

A titkos hozzávaló

Meleg van, a napsütés behozza a lemaradást. Nyárra vágytam én is, most azért egy kicsit megviselnek persze a rendszeres hőhullámok, a belül gyorsan sivatagosodó szervezetem, de ez nem panasz. Nem kérem vissza az esős napokat.
Kánikulai ebédem ilyenkor gyakran Caprese, ahogy én szeretem. Ahogy mi szeretjük. Ne várjanak eredeti elkészítési módot, szabályt szegünk, egy kicsit többet adunk hozzá az előírtnál.
A bazsalikom pedig most a büszkeség forrása, magról sikerült ilyen zöld bozonttá nőne. Képre is került, hogy Józsi lássa: egyre jobb kertész a gyerek.

És hogy mi a titkos hozzávaló? A fokhagyma. Bizony. De ne féljenek tőle.

Recept (2 főre)


2 paradicsom
1 gombóc mozzarella

1 maréknyi bazsalikomlevél
1 gerezd fokhagyma

balzsamecet

olívaolaj

bors

A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan felkarikázzuk. A mozzarellát ugyancsak vékony karikákra vágjuk. A fokhagyma héját lehúzzuk, a bazsalikomleveleket megmossuk, leitatjuk róluk a vizet. Egy tányérra helyezünk egy karika mozzarellát, majd egy karika paradicsomot, addig folytatjuk, amíg van alapanyag. Ezután minden réteg közé bazsalikomleveleket rakunk, és egy-egy morzsányit a lereszelt fokhagymából. Egy kis üvegbe rakunk két ek olívaolajat és fél ek balzsamecetet, plusz egy csipet sót. Lezárjuk, alaposan összerázzuk, majd locsolunk belőle a caprese tetejére. Azután daráljunk rá még egy kis friss borsot. Kicsit érdemes állni hagyni, de ne sokáig, különben a mozzarella kicsit megkeményedik.

Ennyi fokhagyma még békés társ, utána lehet nyugodtan társaságba menni. Legfeljebb nem adnak olyan sok puszit.

2 megjegyzés:

gelka írta...

Aszta! Gyönyörű ez a bazsalikom!
Gratulálok. No, meg az étel se semmi! :-)

Frau Paprika írta...

Köszönöm, máris fényesedem! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails