2011. április 20., szerda

Citromos levelek


Ha hiányzott volna bárkinek is imbisz az elmúlt napokban, akkor annyit a rövidke szünetről, hogy a laptopom egy kicsit megfáradt, kénytelen voltam ápolásra küldeni (nehéz szívvel, nagyon, nagyon). Az átmeneti szakaszban ezért elmaradt az írás, most az Oszitól kapott gépen ütögetem a billentyűzetet, jól megbarátkoztunk, és egyre több lengyel szót tudok. Ugyanis minden lengyelül fut. 
De vissza a mai recepthez, ami igazából azért került megvalósításra, mert sikerült egy remek bokornyi citromos kakukkfüvet vásárolnom, és már régóta szerettem volna kipróbálni hogyan működik hal társaságában. Jól. A citromos kakukkfű beszerzését nagyon ajánlom mindenkinek, igazán intenzív az illata és az íze is, és jól tűri még a fővárosi erkélyt is. Tavaly is jó viszonyt ápoltunk, készült vele őszibarack leves, panna cotta, kakukkfüves sült barack, de a csirkemellet is előszeretettel pácolom vele. Most pedig itt a halpogácsa, amiben rejtőzik még kuszkusz is, mellé pedig póréhagymából készült egy tejszínes püré.
Főzhetünk.



Kakukkfüves halpogácsa pórépürével


40 dkg tengeri halfilé
1 kávésbögre kuszkusz
1 tojás
1 nagy marék citromos kakukkfű
fél zöldcitrom
1 póréhagyma
0,5 dl tejszín
citrom
citrombors
olaj


A halfiléket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, kisebb darabokra vágjuk, majd ledaráljuk. A kuszkuszt egy mélyebb tálba szórjuk, felöntjük kb. 2-3 dl forró vízzel, átkeverjük, lefedve 5 percig állni hagyjuk. Közben megmossuk a kakukkfűágakat, szárazra töröljük, azután lecsipegetjük a leveleket. Nem a legjobb része a munkának, de az illat vigasztaló hatással bír, ezt nyugodt szívvel állítom. 
A kész kuszkuszt keverjük a halhoz, adjuk hozzájuk a feltört tojást, a citromos kakukkfüvet, a zöldcitrom levét, 3 tk sót és egy kevés citromborsot. Keverjük át alaposan a masszát, egy kiskanállal kóstoljuk is meg, ha hiányozna még egy íz, most lehet pótolni. Formázzunk nedves kézzel kis pogácsákat, pakoljuk egymás mellé egy tálcára, majd hagyjuk még úgy 10 percig pihenni. Akkor se ijedjenek meg, ha túl lágynak tűnik, a kuszkusz még dolgozni fog.
A póréhagyma végeit vágjuk le, mossuk meg alaposan, majd vágjuk kisebb darabokra. Kevés vízzel és sóval főzzük puhára, majd a főzőlé egy részével és a tejszínnel pürésítsük, végül adjunk hozzá egy kis citromlevet is. Szokás szerint kóstolunk, ha hiányzik bármi, most lehet pótolni. Ha sok pürét szeretnének, akkor nyugodtan duplázzák meg a megadott mennyiséget.
Már csak egy feladat maradt, egy serpenyőben forrósítsunk fel 2 ek olajat, közepes lángon süssük meg a halpogácsákat. 
Pogácsa, püré, készen is vagyunk.

 
Az erkélyen egyébként szépen növekednek a növények, már megjelentek a kis zöld paradicsomok, virágok a szamócán, kilevelesedett a málna, nő a sütőtök, a retek. Remek szórakozás figyelni a változásokat, és igazán vicces, mennyire tudok örülni az eredményeknek. Ha jön a pályamódosítás, egyértelműen kertész leszek.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

De jó! Tetszik nagyon.

Frau Paprika írta...

Örülök! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails