2011. április 21., csütörtök

Tátogunk


Tudom, már mindenki sonkáról, bárányról, tojásról ábrándozik, azután leöblíti gondolatban néhány szelettel a kedvenc süteményéből. Higgyék el, én is ugyanígy működöm, csak még kiegészítem a sort egy kis kenyérrel. Na nem néhány szelettel, inkább egy veknivel. Eljött a mélypont, de az alvások számát már az egyik kezemen meg tudom számolni, szóval ahogy szoktam mondani, ezt már féllábon is. 
És akkor egy váratlan fordulattal rátérnék a mai főszereplőre, ami nem más, mint egy halleves. Semmi sonka, torma, retek, hát így van ez. A történet igazából röviden összefoglalható, a halpogácsák készítésekor ráébredtem, hogy nem lenne célszerű negyven darabot gyártani, elég lesz a fele is, amúgy is ki tudja, milyen lesz a fogadókészség. (Elárulom, nem lehet rá panasz.) Így aztán párhuzamos főzésbe kezdtem, volt egy fél zellerem, néhány répám, a kamrában házi paradicsomlé, egyértelművé vált, hogy a leves lesz a jó megoldás. Az alap ismerős lehet, tavaly főztem már paradicsomlevest zellerrel, imádatom mit se fakult azóta, szóval hallal vagy anélkül, de nagyon ajánlom. Most egy kicsit sűrűbbre főztem, és több tejszín került bele, könnyű, intenzív, szerettem.




Zelleres-paradicsomos halleves


40 dkg tengeri halfilé
fél zellergumó (vagy egy egész kicsi)
1 marék zellerlevél 
1 vöröshagyma
2-3 sárgarépa
7 dl paradicsomlé
1 dl tejszín
olívaolaj

bors


A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zellert meghámozzuk, a répákat megtisztítjuk, mindkét zöldséget kisebb darabokra vágjuk. Egy közepes méretű edényben melegítünk egy kevés olívaolajat, jöhet a hagyma, pirítjuk üvegesedésig, azután következhet a zeller és a répa. Keverünk, majd felöntjük az egészet kb. 3 dl forró vízzel, sózunk, borsozunk, majd lefedve hagyjuk nagyjából 7-8 percig főni a zöldségeket. Ha letelt az idő, a többiekhez öntjük a paradicsomlevet, keverünk és főzzük tovább a levest addig, amíg a zeller és a répa teljesen megpuhul. Akkor levesszük az edényt a tűzhelyről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd turmixgéppel pürésítjük. A leveshez adjuk a tejszínt, átkeverjük, kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. 
A halfiléket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd a halat falatnyi darabokra vágjuk, a levesbe rakjuk. Visszakerül az edény a tűzhelyre, főzzük még nagyjából 4-5 percig, ha a hal megfelelő, készen is vagyunk.
Tálaláskor a megmosott, szárított, apróra vágott zellerlevélből szórjunk egy keveset a leves tetejére. Már csak egy kanál.


Herr Paprika igazán humoránál volt, a két halas étel láttán széles mosollyal csak annyit mondott: - Akkor majd tátogunk? És persze meg is mutatta, mire gondol. 

Na de azért sonka előtt egy kis hal?

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails