2011. április 11., hétfő

A saláta kedvéért


A hétvége a mozi jegyében telt, zajlik a Titanic Filmfesztivál, mi pedig Herr Paprikával évek óta hűséges látogatói vagyunk az eseménynek, most is tartjuk magunkat jó szokásunkhoz, ráadásul az eddigi választások jónak bizonyultak. Szombaton svéd mondjuk vígjáték, bár nem egészen tükrözi a filmet, ami hármas társaságunknak nagyon tetszett, Stellan Skarsgard most is remek, jókat mulattunk.Tegnap aztán a Ian Dury életét feldolgozó film következett, kiváló főszereplővel, zenékkel, én őszintén szólva nem ismertem korábban, de jó volt összenézni néhány dalnál, nahát, szóval ezt is ő énekli. A film néha kicsit széteső volt, de összességében tetszett, itthon kerestem is néhány régi felvételt az interneten, szólt a Sex&Drugs&Rock&Roll...
Ennyit a moziról, remélem, azért tartjuk a pozitív tendenciát, és megússzuk az idei évet rossz választás nélkül. Térjünk a gombócokra. Volt egy medvehagymás tervem, amit végül elhalasztottam, ugyanis megláttam a szép, zöld, friss fejes salátákat egymás mellett sorakozni, és végül a már megszerzett zöld levelekből alternatív tojásos nokedli, azaz medvehagymás krumpligombóc készült. Csak a saláta kedvéért.
 



Medvehagymás krumpligombóc citromos vajjal


80 dkg krumpli
kb. 30 dkg liszt
2 tojás
1 kisebb csokor medvehagyma 
szerecsendió
6-7 dkg vaj
fél citrom
1 fejes saláta
ecet
cukor


 A krumplikat meghámozzuk, kockákra vágjuk, megmossuk, só és persze víz kíséretében puhára főzzük. A medvehagymát megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a száraktól megszabadulunk, a leveleket csíkokra vágjuk. Ha elkészült a krumpli, leöntjük róla a vizet, még melegen összetörjük. Belekeverjük a tojást, a medvehagymát, reszelünk hozzá szerecsendiót, azután lassan beleszitáljuk a lisztet. Közben kóstoljunk, ha esetleg kíván még sót, ne sajnáljuk tőle. A végeredmény legyen egy jól formázható, egynemű massza, ezért is adtam meg hozzávetőlegesen a liszt mennyiségét, lehet több vagy kevesebb is. A tésztából formáljunk lisztes kézzel kisebb golyókat, pakoljuk őket szép sorban egy tálcára.
Egy nagyobb edényben forraljunk vizet, főzzük meg a gombócokat több szakaszban, ha úsznak a víz felszínén, elő a szűrőkanalat, tányérra velük. Eközben a vajat olvasszuk fel, facsarjuk bele a fél citrom levét, keverjük át, majd locsoljuk tálaláskor a medvehagymás gombócok tetejére. Hozzá fejes saláta, nálunk a klasszikus megoldással (ecet, cukor víz, esetleg hagyma, fokhagyma). Készen vagyunk.


Most már csak néhányszor bukkan fel a medvehagyma, úgy tűnik, holnap is. Remélem megbocsátható...

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails