2011. április 28., csütörtök

Reteklevél, retekleves


Bevallom, ez a leves egyetlen okból készült el: van saját reteklevelem, és csak az mozgatott, hogy végre felhasználjam. A saját retek megjelenéséig azt hiszem, még türelemmel várni kell, de a földet érés után szinte azonnal észrevehetetlenné váló magokhoz képest a most már két cserépben vígan terjeszkedő rózsaszín szárakat és zöld leveleket egyértelműen sikerként jegyzem fel.  
Herr Paprika már régóta emlegeti a család reteklevesét, amit én sosem kóstoltam, de annyit tudok, hogy van benne levél is, hát ez volt a kiindulási alap. A tervet még húsvét előtt szándékoztam megvalósítani, de azután tudják, az a lépés nem jött ki. Akkor még tormás levesben gondolkodtam, de a hétfő elmúltával már nem tűnt annyira jó megoldásnak, talán mert ettem tormát most éppen eleget. Az viszont nem változott, hogy szerettem volna csípősséget vinni a receptbe, ezért került elő a gyömbér, a kurkuma pedig igazából csak a színe kedvéért. Elképzeltem, milyen jól mutat majd a sárgában ülő retek. A leves teste krumpliból, póréhagymából és néhány szem retekből áll, valami krémeset szerettem volna, rájuk esett a választás.
Akkor főzünk.




Gyömbéres retekleves


2 közepes burgonya
1 póréhagyma
2 csokor zsenge retek
gyömbér (3-4 cm)
kurkuma
3 dkg vaj
reteklevél


A póréhagymát megmossuk alaposan, szárazra töröljük, majd kisebb darabokra vágjuk. A krumplikat meghámozzuk, kockákra vágjuk. Négy retket megmosunk, végeiket levágjuk, itt is darabolunk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük vagy apróra vágjuk. Egy közepes méretű edényben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a póréhagymát, 4-5 percig kevergetve pároljuk, majd követheti a krumpli, a retek és a gyömbér. Keverjünk egyet, azután öntsünk az edénybe kb. 6-7 dl forró vizet. Sózzunk és szórjunk a készülő levesbe egy csapott teáskanál kurkumát. Közepes lángon főzzük a levest addig, amíg valamennyi alkotóelem megpuhul.
Eközben a maradék retkeket mossuk meg, töröljük szárazra, végeket vágjuk le, majd felezzük el és vékonyan szeleteljük fel őket. Persze nem kell ragaszkodni a formához, ahogy csak tetszik. A retekleveleket mossuk meg, papírtörlővel itassuk fel a vizet, méretüktől függően hagyjuk őket egészben, vagy vágjuk kisebb darabokra.
Az elkészült levest turmixoljuk simára, azután kóstoljunk, mint mindig, ha valami hiányzik, most lehet pótolni. A tányérokban helyezzünk kedv szerinti mennyiségű retekszeletet, merjük köré a levest, a tetejére pedig kerüljön a levelekből. Kanál még hiányzik.


A retek levele igazán jó, olyan mint egy besűrített retekíz. De csak akkor dolgozzanak vele, ha sikerül mindenféle vegyszertől mentes példányokhoz jutni, a leves nélküle is működik. De azért jó érzés ráharapni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails