2011. április 13., szerda

Rápido


Most, hogy még tart a húsvét előtti nem eszem kenyeret, egészen váratlanul tör rám a halasztást nem tűrő éhség, egy hullám délelőtt, ki emlékszik már arra a kevéske müzlire, azután délután többször és persze vacsoraidőben. Ha nem ehetek ilyenkor gyorsan valamit, hát szenvedek. Nagyon, olyan kutyaszerűen. És bizony az a lehetőség nem megragadható, hogy gyorsan csinálok egy szendvicset. Tegnap ráadásul még kenyeret is sütöttem, más is lakik itt, néha fel kell áldozni az önt. Szóval a tavalyi bejegyzés már egészen aktuális, az biztos.
Ha támad az éhség, a gyorsaság több, mint kívánatos, kopogó szemmel képtelen vagyok órákig, de még 30 percig sem a tűzhelyhez tapadni. Most viszont megveregettem a vállam, mert előrelátó voltam. 
A fagyasztó mélyén lapult még egy kis borjúhús, amit még Osziéktól kaptunk, kivettem időben. Serpenyőben percek alatt kész, már csak társra volt szükség. Így került hasznosításra a megmaradt retek, sárgarépa, szárzeller és az ablakban óriási leveleket felmutató bazsalikom. Sebességre itt sem lehetett panasz, a zöldségekhez egy majdnem pesto készült. Vacsora kész, én győztem.
 


Borjú bazsalikomos zöldségekkel



30 dkg borjúszűz
6-7 szem retek
2 szál szárzeller
2 zsenge sárgarépa
1 marék bazsalikomlevél
fél marék dió
extra szűz olívaolaj
olaj
vaj
bors


A retkeket megmossuk, szárrészt levágjuk, szárazra töröljük, negyedeljük.  A sárgarépákat megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. A zellerszárakat megmossuk, megtisztítjuk, a sárgarépához hasonló méretűre vágjuk. A zöldségeket egy mélyebb tálba rakjuk. A bazsalikomleveleket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, kisebb darabokra tépjük. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, várunk, amíg kihűl, majd a bazsalikomra szórjuk. Adunk hozzájuk egy kevés olívaolajat, majd mozsárban vagy a robotgép darálójával összedolgozzuk. Közben adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy szép krémes legyen. A végén egy kevés só és bors, majd öntsük a keveréket a zöldségekre, keverjük át alaposan.
A húst mossuk meg, papírtörlővel itassuk fel a folyadékot, majd vágjuk közepesen vékony szeletekre. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele egy kevés vajat és olajat, majd süssük meg a szeletek mindkét oldalát kb. 4-5 percig. Ha kész, egy kevés só és frissen őrölt bors.


A zöldségek, a hús természetesen helyettesíthetők mással, ahogy a bazsalikom és a dió is. Amire éppen akadnak otthon. Ahogy csak szeretnék.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails