2011. április 4., hétfő

Sziruposan


A hétvége nem egészen úgy alakult, ahogy elterveztem, pénteken vettünk egy hirtelen fordulatot, és végül nem hagytuk el a várost, a kötelesség közbelépett. Először egy kicsit paprikás voltam, bevallom, de azután behelyettesítettem az elgondolt programokat újakra. Például néhány hetes kihagyás után séta, beszélgetés, borozás és beszélgetés, ráadásul egy teraszon a nővéremmel. A szombati túra sem maradt el, csak másik szakasz került sorra, és végül még kellemesebb is volt, gyalogoltunk heten, kaptunk napsütést, nem tévedtünk el, a végén az a hosszúlépés elmondhatatlanul jólesett, azután vonattal vissza, vacsora a törzshelyen, az eredmény 5 üres tányér, másnap némi izomláz. Ha szeretnének ibolyát vagy katicát nézni, kéktúrás fotók a facebookon.
A kacsamellek sütését igazából szombatra terveztem, terv nem volt, de amikor kiszáradt szájjal próbáltam legyűrni a folyadékig hátralévő kilométereket, két dologgal szórakoztattam magam. Kitaláltam egy újabb strófát a túranótánkhoz, és azon elmélkedtem, hogyan készítem majd el a kacsát. Az előbbit elénekeltem a kocsmában, de itt inkább titok marad, az utóbbi imbisz szempontjából az igazán érdekes. Eszembe jutott a gránátalmaszirup, az isztambuli csomag részeként kaptam, hát épp itt volt az ideje, hogy használjam is. Ha már ez az irány, akkor lehet kuszkusz, mentával, mogyoróval, így is lett. Recept.
Gránátalma-szirupos kacsamell mentás-mogyorós kuszkusszal2 fél kacsamell (kisebb)
20 dkg kuszkusz
1 marék mentalevél
1 nagy marék mogyoró
gránátalmaszirup
bors


A kacsamelleket alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a bőrös felüket egy éles késsel óvatosan bekockázzuk. A mentaleveleket megmossuk, folyadékot felitatjuk, apróra vágjuk. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, várunk, amíg kihűl, majd mozsárban kicsit összetörjük.
Egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk, bőrös felükkel lefelé belerakjuk a kacsamelleket, 4-5 percig sütjük, majd fordítás, újabb 4-5 perc, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverés). Ha letelt az idő, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről, a kisült zsír nagyobbik részét tálba öntjük, azután sütjük még a kacsamelleket kb. 5 percig.
Amíg a kacsa a sütőben, jöhet a kuszkusz. Szórjuk egy közepes méretű tálba, öntsük fel úgy 2,5 dl forró vízzel, keverjük át, adjunk hozzá egy kevés sót, 3-4 percre fedjük le. Ha a kuszkusz állagát megfelelőnek ítéljük, keverjük bele a mogyorót és a mentát, kóstoljunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni.
A sütőből kikerült kacsamelleket hintsük meg sóval, frissen őrölt borssal, néhány percig hagyjuk őket pihenni, majd vágjunk vékony szeleteket. Tányér, kuszkusz, kacsamell, végül a legjobb, csorgassunk a hússzeletek tetejére egy kevés gránátalmaszirupot. Vagy sokat.  


A gránátalmaszirup remek, a kacsa pedig köztudottan nagy kedvencem, szóval vasárnapi vacsoraként is jól működött. A mentás kuszkuszt is megtartom, és ha már növények, a facebookon megnézhetik a kertészeti híradó fényképeit.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Húúú de megkóstolnám! Nagyon izgi!

Formanek Csenge írta...

Pályázat Gasztrobloggereknek!

Keressük a legjobb tokaji borecetes recepteket!

A Tokaji Borecet Manufaktúra Magyarországon egyedülálló módon kiváló minőségű tokaji borokból készít borecetet. A magas minőségű alapanyagokra garancia, hogy a szakmai berkekben is elismert Tokaj Nobilis borászat borait használjuk fel boreceteink készítéséhez.
Célunk, hogy kiváló alapanyagként hozzájáruljunk az Ön ételei magasabb minőségéhez!

Receptversenyünkre gasztrobloggerek jelentkezését várjuk, akik tokaji borecettel készült fogásokkal indulhatnak. Jelentkezés esetén postázzuk teljes mintapalettánkat, ezek segítségével kell az ételeket elkészíteni. A legjobb recepteket kiválogatjuk, és készítőjük nevével egyetemben publikáljuk egy Magyarországon elsőként megjelenő borecetes kiadványban.

Részletek:

http://tokajiborecet.hu/hirek/palyazat-gasztrobloggereknek

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails