2010. október 28., csütörtök

Megint kanál avagy a mentőakció


Le sem tagadhatnám, hogy ősz van, megsűrűsödtek a levesek imbiszen. Nem mintha nyáron nem enném, főzném szívesen, de a meleg változat felé hajlok, az pedig hidegben szerethetőbb. Szép volt ez a két bevezető mondat, és mondhatnám, tervben volt a mai recept is, de a megfőzés oka ennél sokkal prózaibb. Kiderült, a megvásárolt cikóriákat nem esszük megfelelő ütemben, viszont mentségemül muszáj megjegyeznem, a mennyiségről kivételesen nem én döntöttem. Egy csomagban három lapult, én megvettem lelkesen, készült is saláta, de nem 10 adagos. Így aztán szegény cikóriák hevertek a hűtő fiókjában, én próbáltam nem tudomást venni az állapotról, de örökké nem hunyhatom be a szemem,  a végén még egymás után feladják a harcot. És mivel tapasztalatom szerint levest szinte mindenből lehet főzni, ebben láttam rögtön a helyzet megoldását.
A mangós salátánál már írtam, a cikória kesernyés, ezért persze lehet idegenkedni tőle, de édessel párban szerintem remek. Így kerültek a képbe a gombócok mézzel, mert jó persze a krémleves magában, de még jobb, ha úszik is benne valami. Recept.



Cikórialeves chilis-mézes mogyorógombóccal

2 cikória
3 kisebb krumpli
1 vöröshagyma
kb. 1 liter zöldségalaplé (vagy bio leveskocka)
szerecsendió
petrezselyem
0,5 dl tejszín
olaj

bors
10 dkg sótlan mogyoró
chilipehely
méz



 A cikóriákat levelekre szedjük, megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd csíkokra vágjuk. A krumplikat meghámozzuk, kockákra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, azután apróra vágjuk.Egy megfelelő méretű edényben kevés olajat melegítünk, rádobjuk a hagymakockákat, pirítjuk üvegesedésig. Következhetnek a cikóriacsíkok és a krumplik, rövid pirítás, majd öntsük fel az alaplével. Keverjük, kevés só, frissen őrölt bors és végül reszeljük a levesbe szerecsendiót. Közepes hőmérsékleten főzzük, amíg valamennyi alapanyag teljesen megpuhul, akkor vegyük le az edényt a tűzhelyről, várjunk, amíg kicsit kihűl, majd turmixoljuk simára. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjunk bele aprított petrezselymet, keverjük újra át, ha esetleg túl sűrű lenne, kevés vízzel nyugodtan hígítható. Kóstolás, ízeket lehet még pótolni.
A gombócokhoz pirítsuk meg a mogyorót száraz serpenyőben, várjunk, amíg kihűl, majd robotgéppel törjük össze. A darált mogyorót szórjuk egy mélyebb tálba, adjunk hozzá chilit kedv szerint, 3 tk mézet és egy kevés vizet, hogy jobban formázható legyen. Keverjük át alaposan, majd nedves kézzel formáljunk golyókat a masszából. 
Sorrend: tányér, leves, gombóc, kanál. Ehetünk.


Ha szimpatizálnak a levessel, tegyenek próbát. És persze nem kell megvárni, míg sorvadozni kezd a hazahozott cikória.

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Wow! Ezt megfőzőm mindenképp, nagyon egyedi!

Frau Paprika írta...

Örülök és kíváncsian várom, hogy ízlett Neked.

Névtelen írta...

Olyan guszta, hogy gyorsan be is faltam volna

Foodafok írta...

Most találtam rá, és elkészítem! Kiváncsian várom a végeredményt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails