2010. október 18., hétfő

Péntektől vasárnapig


A hétvégét meglehetősen nagy lendülettel kezdtük, pénteken a már jól összeszokott csoportunk vendégeskedett Zsuzsinál, kaptunk klassz vacsorát (ezúton is köszi mindenki nevében, és a desszertet valamilyen formában tervezem is reprodukálni), ittunk remek borokat, a többit nem is részletezem, a végkifejlet annyi, hogy bőven hajnal volt már, mire alvásra kapcsoltunk. Gondolatban lemondtam az egész szombatról, láttam magunkat, ahogy próbáljuk intenzív pihenéssel pótolni az elveszített órákat, de láss csodát. Nem magas fokozaton ugyan, de végül egészen aktívan telt a nap, Herr Paprika még a mozizást sem torpedózta meg, gyalogoltunk a Duna-parton, nevettünk sokat Mesiékkel a filmen (amiről holnap egy kicsit bővebben is írok), azután lábon újra hazafelé, közben megállapítottam, szeretem sötétben (is) Budapestet és de sok a turista. 
Vasárnap aztán próbáltunk hasznos üzemmódra váltani, nálam természetesen első gondolat a mit fogok ma főzni volt (Csak így zárójelben jegyzem meg, reggeli terén dőzsöltem, Herr Paprika szombaton még magától sütött bundás kenyeret, vasárnap pedig ráutaló megjegyzéseim hatására megismételte, talán most egy időre sikerült eleget ennem.). Herr Paprika említette a héten, hogy de jó lenne megint valami csípőset enni, versenyzett tehát az indiai és az ázsiai konyha. Az előbbi nyert.

 
Madras curry

70 dkg marhahús (lapocka) / bárányból és csirkéből is működik (természetesen rövidebb főzési idővel)
3 paradicsom
5 ek kókuszreszelék 
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl kókusztej
5 ek joghurt
1 rúd fahéj
3 szegfűszeg
fél tk édesköménymag
2 tk kurkuma
2 tk őrölt koriander (nálam egész szerepelt mozsárban összetörve)
friss gyömbér (5 cm)
1 tk őrölt chili
olaj


A húst alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a zsíros, hártyás részeket eltüntetjük, azután kb. 3 cm-es kockákra vágjuk. A joghurtot elkeverjük a kurkumával, chilivel, korianderrel, azután jöhetnek a húskockák, alaposan átkeverjük, hogy mindenhol befedje a fűszeres joghurt, lefedjük, legalább 2 órán át állni hagyjuk. A kókuszreszeléket tegyük egy mélyebb tálba, majd öntsünk rá 125 ml forró vizet, fedjük le, hagyjuk állni. Paradicsomból én most az egyszerűség kedvéért hámozott változatot használtam konzervből, de természetesen friss a legjobb. A lényeg ugyanaz: a gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk, egy mélyebb tálba szórjuk, a fokhagymákkal ugyanezt tesszük, majd jöhetnek a paradicsomok, az egészet simára turmixoljuk. A hagymákat megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk.
Ha letelt a 2 óra, egy magasabb falú serpenyőben, öntöttvas edényben melegítünk 2 ek olajat, rádobjuk a szegfűszeget, fahéjat, édesköménymagot, 10-15 percig pirítjuk, néha megkeverjük. Azután az edénybe kerülhetnek a hagymakockák, addig pirítjuk, amíg aranybarnák lesznek, majd jöhet joghurtostól a hús, néhány percig kevergetve pirítsuk. Öntsük az edénybe a fűszeres paradicsomot és a kókuszreszeléket folyadékkal együtt, az egészet keverjük át alaposan és főzzük kb. 1 órán keresztül alacsony hőmérsékleten. Közben lehet bármivel tölteni az időt, néha azért irány a konyha, le a fedőt, keverés, ellenőrzés. Ha már kevés az edényben a folyadék, akkor önthetjük a többiekre a kókusztejet. Az 1 óra elteltével kb. még 35-40 percnyi főzésre lesz szükség, ha már a finisbe fordultunk, ellenőrizzük a hús állagát, kóstoljunk, pótoljunk csípősséget, ha jobban bírja a gyomrunk. Ha mindent megfelelőnek ítélünk, akkor befejeződött a munka.
Hozzá rizs vagy naan kenyér, lehet enni és szagolni. Az utóbbiban is nem kevés az öröm.




Most hogy nem annyira barát az időjárás, a legjobb valamilyen élénk ízű ételt enni, fűszereset, csípőset, jó illatút. Nálam a curry az egyik favorit, ha egyetértenek velem, főzzék meg, kicsit ugyan sok alapanyagot igényel, de ígérem, megéri. 

Recept: Tanja Dusy - Sebastian Dickhaut: Indien basics

1 megjegyzés:

chriesi írta...

Kár, hogy nem lehet érezni az illatát! De nem baj azért elképzelem!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails