2010. október 29., péntek

Kezdeti nehézségek


Frau Paprika először kuszkuszban gondolkozik, azután spagettiről ábrándozik, végül kiköt a lepénynél. Bizakodva indul vásárolni, első akadály átugorva, talál édesköményt. Lazac nincs, kisebb mérgesedés, de a tőkehallal probléma megoldva. A többi már gyerekjáték, fejben fogy a lista, egy pipa, kettő, három. Pénztár, pénztárca, szatyor kidagad, még szerencse, hogy van válla. Otthon aztán nekilát a halas tölteléknek, zöldségek, vaj, bor és bors, minden megy a maga útján, gyúrható a tészta. Frau Paprika kinyitja a konyhaszekrényt, emeli a dobozt, gyanakodva néz, mérőpohár bizony csak félig, akkor kamra, keresés. És nincs liszt. Sehol egy elrejtett, félig elhasznált tartalmú zacskó. Kukoricaliszt? Persze. Rétesliszt? Hogyne? Kenyérhez, tésztagyártáshoz? Nyilván van. Csak a lepényhez semmi. Frau paprikás hangulatban, tűzhely kikapcsol, cipő, kabát, még jó, hogy útközben zenét hallgat. Kosár és vásárlás megint, cipelés haza, tál és liszt és tészta. És lassan helyrebillen a hangulat.
És megsül a lepény. 



Édesköményes halpite

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
30 dkg tőkehal
1 édeskömény
1 répa
1 csokor petrezselyem
kapor (esetemben fagyasztóból)
1 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
fél citrom 
2 dkg vaj
citrombors
2 tojás



A tésztához a lisztet, a felkockázott vajat, sót és egy kevés vizet egységes gombóccá gyúrjuk, ha időnk engedi, 30 percig hűtőbe rakjuk. Belisztezünk egy deszkát, a tésztát vékonyra nyújtjuk, azután egy lepényformába helyezzük, villával kicsit megszurkáljuk, betakarjuk sütőpapírral, szórunk rá száraz babot, majd kb. 170 fokos sütőben (légkeverés) 10 percig sütjük. Idő leteltével kivesszük, félretesszük, amíg újra sorra kerül.
Megtisztítjuk a sárgarépát, vékony darabokra vágjuk. Az édesköményt megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, felezzük, majd vékonyan felszeleteljük. Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a répát és az édesköményt, néhány percig pároljuk, majd felöntjük a borral és egy kevés vízzel, só és bors, várunk, amíg az alkohol elpárolog, azután lefedjük és kb. 5-6 percig főzzük. Közben a megmosott, szárazra törölt halfiléket felkockázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Lekerülhet a fedő és következhet a hal, keverjük át, hagyjuk néhány percig rotyogni, majd facsarjuk a serpenyőbe a citrom levét, újabb keverés, jöhet a tejszín, rövidke ideig főzzük még, azután vegyük le a tűzről. Szórjuk a ragunkhoz a petrezselymet és egy adagnyi kaprot, keverjük át, kóstoljunk szokás szerint, hiányzókat lehet pótolni. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyenként keverjük bele gyors mozdulatokkal a tojásokat. Vegyük elő a tésztát, öntsük rá a halas tölteléket, simítsuk el, majd kb. 180 fokos (légkeverés) sütőben süssük készre úgy 15 perc alatt.



Lepényt sütni hálás dolog, nem fárad el másnapra, jól szállítható, könnyen melegíthető, egészen problémamentes. Szerintem kívánja a salátát, egy kis zöld megkönnyíti az evést, olívaolaj, ecet, nálam most már hónapok óta a paradicsomból készült a favorit, ha tudják, próbálják ki. És ne felejtsék el megnézni, van-e otthon elég liszt.

Szép napokat mindenkinek, tervem nincs, de legkésőbb kedden jövök.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails