2010. október 6., szerda

Imbisz az imbiszen avagy Észtországból szeretettel


Nővér egyik nap megjegyezte, hogy hiba van a működésben, nem volt még egyetlen imbisznek nevezhető recept sem a blogon. Ideje változtatni. Jó testvér vagyok, hát igyekeztem gyorsan teljesíteni, most már csak várom Ágó bólintását.
Az imbisz egy német eredetű szó, az Idegenek szavak szótára szerint valamilyen hidegkonyhai készítmény, ízelítő, aszpikkal, esetleg hidegtál. Belenéztem az egynyelvű Langenscheidt szótáramba is további segítségért, az ott találtak már inkább egyeztek a saját felfogásommal: legtöbbször kis méretű, általában hideg snack. Ennek szellemében készült imbisz első imbisze is, füstölt pisztrángfilé, almás, tárkonyos burgonyakrémen, alatta pirított bagett.
És hogy kerül ide Észtország? Gömbi töltötte kiküldetését a nevezett országban, de nem feledkezett meg közben rólunk sem. Mit szeretnétek? Mivel az észt gasztronómiáról nem sokat tudok (azaz semmit), így hosszas keresgélésbe kezdtem, hogy a végén ne jussak semmire. Hármas csetelésünk (Dzseki is aktívan cserélte az információkat) megoldása végül az lett, hogy Gömbi felvetette a füstölt halat, mi pedig virtuálisan rábólintottunk.
Ez a bejegyzés tehát Gömbi nélkül nem jöhetett volna létre. Sok szó után akkor a recept.


Füstölt pisztráng almás-tárkonyos krémen

10 dkg füstölt pisztrángfilé
3 kicsi burgonya
fél alma
3 kicsi savanyú uborka (3-6 cm)
1 ek joghurt
1,5 ek tejföl
friss tárkony
citrombors
bagett


 
A krumplikat héjastul puhára főzzük, ha elkészültek, hideg víz alá tartjuk, késsel lehúzzuk a héjukat, majd egy mélyebb tálban villával összetörjük. Következhet a tejföl, a joghurt, só és citrombors, az egészet alaposan összekeverjük. Az arányokon lehet változtatni, de az fontos, hogy a krém ne legyen híg, különben eláztatjuk vele a kenyeret. Az uborkákat alaposan lecsöpögtetjük, esetleg papírtörlővel szárazra töröljük, majd apróra vágjuk, a tálba szórjuk a többiekhez. Az almát elfelezzük, egyik felét megesszük, a másikat meghámozzuk, kivesszük a magházat, majd a burgonyás keverékhez reszeljük. Egy ág tárkonyt megmosunk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, lecsipegetjük a leveleket, apróra vágjuk, majd ugyancsak a tálba szórjuk. Alaposan átkeverjük az egészet, szokás szerint kóstolunk, ha bármit hiányolnánk, most pótoljuk.
A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk, a szeletek tetejére halmozunk egy adagot a tárkonyos krémből, ráültetünk 2-3 csíkot a füstölt pisztrángból, ha dúl bennünk a kreativitás, akkor lehet díszíteni. Mellé citrom, sima zöldsaláta, kész az esti imbisz.


Ha kedvük támad hozzá (csak az én véleményemben bízhatnak, én nagyon kedveltem enni), nyugodtan tegyenek próbát bármilyen füstölt hallal, nem kell várni az észtországi szállítmányra.
Frau Paprika pedig köszöni Gömbinek a lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails