2010. október 12., kedd

Vendég főz: Jola bigosza


Amikor megtudtam, hogy Oszi anyukája (Jola) a pécsi hétvégére bigoszt főz nekünk, még lelkesebben vártam az indulást. Az elmúlt évek lengyelországi kirándulásai során a levesek és a pierog mellett a bigosz (lengyelül bigos) is nagy kedvencemmé vált. Szeretek mindent, amiben előfordul a káposzta, ráadásul itt a húsok mellett gomba és aszalt szilva is szerepel. Egytálételek versenyében nálam jó esélyekkel indulhat a győzelemért.
A bigosz tradicionális lengyel étel, ha kíváncsiak néhány részletre, csak kattintsanak ide. Maga a szó nagyjából annyit jelent: "káosz", "zavarodottság", amit én azzal magyaráznék, hogy különféle dolgok főnek együtt és a számtalan változata létezik. Alapvető a savanyú káposzta, a legalább kétféle hús, általában a lengyelek speciális kolbásza, paradicsom, vörösbor vagy vodka, fűszerek, de nincs recept, ami az igazi lenne. Most Jola bigoszát olvashatják, és tanúsíthatom, érdemes kipróbálni. Többször teszteltem.
A vodka sem véletlen a háttérben, ha esetleg túl mohón ettek volna, vagy pont megtartóztatták magukat, próbálják ki a zubrowkát. Ha már lengyelül eszünk, ez nem maradhat el.

Bigosz

80 dkg savanyú káposzta
20 dkg édeskáposzta
80 dkg tarja
10 dkg füstölt tarja
10 dkg parasztkolbász
3-4 szárított gomba (erdei)
5 aszalt szilva
2 ek paradicsompüré
1-1,5 dl vörösbor
cukor
bors
majoranna


A tarját megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, ízlés szerint fűszerezzük valamilyen a húshoz illő fűszerkeverékkel, pácoljuk egy éjszakán át. Ha kezdjük a főzést, a tarját kockákra vágjuk, kevés olajon néhány percig pirítjuk, majd kevés vizet hozzáadva 30 percig pároljuk. Jola azt a módszert is szívesen használja, hogy fólia alatt a sütőben süti a húst. 
A káposztákat átmossuk, kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kockákra vágjuk. A gombákat megmossuk, lehet beáztatni is, bár Jola házi gombákat használ, azokat nem szükséges sokáig áztatni. A savanyú káposztát és a gombát egy megfelelő méretű edényben 1 deci vízzel kb. 15 percig főzzük fedő alatt. 


 Az édeskáposztát lereszeljük, kevés vízben rövid ideig pároljuk. A kolbászt megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Ha minden kész, akkor a tarját, az ugyancsak kockákra vágott füstölt tarját, a kolbászt, a kisebb darabokra vágott aszalt szilvát és az édeskáposztát a savanyú káposzta+ gomba pároshoz adjuk, fűszerezzük sóval, cukorral, borssal és majorannával. Az edénybe teszünk 2 ek paradicsompürét (Jola szerinte fontos, hogy milyet választunk, ő a biopürére esküszik) és a vörösbort, alaposan átkeverjük, hagyjuk néhány percig a tűzhelyen, amíg egyet rottyan a bigosz, azután elzárhatjuk, készen is vagyunk. Itt a pillanat, lehet kóstolni, bármit hiányolnának, fűszerezzenek. 
Tányér, néhány szelet friss kenyér, ha gondolják, tejföl, aztán csak vigyázzanak. Nehéz lesz abbahagyni. Na de vészhelyzet esetére ott a vodka.


Ha megtetszett Jola bigosza, főzzék meg mindenképp, mondhatnám, éppen a szezonjába léptünk. 
Paprikáék pedig köszönik a lehetőséget és a receptet.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails