2010. október 4., hétfő

A kategória kedvence


Nem is tudom, melyik volt a gyorsabb, a szombat vagy a vasárnap inkább. Jutott levegő, szedtem szőlőt, lefényképeztem a ház falán vöröslő leveleket, szereztünk bodzás mézet, kecskesajtot. De azért hasznosak is voltunk, amennyire sikerült, Herr Paprika például elszántan felkészítette a kéményt Éva vezényletével a fűtési szezonra, közben megállapították nagy egyetértésben, hogy ez a legrosszabb munkák egyike. A napsütés teljesen elkerült minket, de nincs panasz, eső se járt arra. Este amikor egyedül tettem egy kört a kertben, lélegezz nagyokat, tisztul a tüdőd, rájöttem, mi olyan ismerős. Disznóvágáskor éreztem ezt mindig gyerekkoromban, olyan jellegzetes szaga van a csípős levegőnek. 
Malac helyett most marha jutott, én főztem, Herr Paprika immár hagyományosan a polentáért volt felelős, Éva a konyhai teendők alól felmentve, meglepetést akartunk, titkolóztunk is, amennyire lehetett. Pénteken ígértem, bemutatom a kedvenc marharagut, ő volt a titok, de most már nem az.
Íme.


Narancsos marharagu pirított polentával

1 kg marhalábszár (csont nélkül)
1 narancs
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 répa
fél liter vörösbor (persze száraz)
borókabogyó
egész feketebors
méz
1 doboz hámozott paradicsom
liszt
bors

14 dkg polenta
1 liter tej
2 ág rozmaring
olívaolaj


A húst megmossuk alaposan, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A narancsot forró víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd egy nagyobb méretű tálba reszeljük a héját, azután kifacsarjuk a levét is. A répákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, ugyanezt tesszük a hagymákkal, fokhagymákkal is, mindannyian kerüljenek a narancs mellé. Öntsük a tálba a vörösbort, szórjunk bele 1-1 teáskanál borsot és borókabogyót, azután tegyük a keverékbe a marhahúst, rendezzük el úgy, hogy szépen befedje a folyadék. Fedjük le a tálat, tegyük hűtőbe, és lehetőleg 12 órán át hagyjuk állni a fűszeres borban.
Főzés előtt vegyük elő a tálat, a legjobb ha az egész már egy kicsit visszamelegedett. Emeljük ki a húskockákat a léből, alaposan csöpögtessük le, tegyük tálcára. Egy nagy, öntöttvas edényben forrósítsunk 1 ek olajat, dobjuk rá a marhahúst, pirítsuk néhány percig, majd szórjunk rá 1 ek lisztet, pirítsuk tovább még 2-3 percig, közben kevergessük. Lassan öntsük az edénybe a páclevet, közben mozogjon a csuklónk, nehogy csomók szülessenek. Vegyük le a hőmérsékletet, adjuk a raguhoz az összevágott paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, fedő, és kezdődhet a hozzávetőlegesen 3 órán át tartó főzés. Közben időnként nézzük meg, keverjünk egyet, lehet inhalálni is. 
Következhet a polenta. A szokásos módon forraljunk fel egy magasabb falú edényben 1 liter tejet a rozmaringgal együtt, ha már megfelelő az állapot, az ágakat vegyük ki, szórjuk bele a polentát, közben keverjük folyamatosan. Adjunk hozzá egy kevés olívaolajat, sót, vegyük le a hőmérsékletet és főzzük lefedve kb. 20 percig. Közben azért nem árt egy kis ellenőrzés. Ha letelt az idő, egy kisebb tepsit olajozzunk ki vékonyan, simítsuk bele a polentát, hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. 


Közben befejezhetjük a ragut. Két és fél óra elteltével a hús már elvileg puha, azért teszteljék villával. Ha mindennel elégedettek, adjanak a raguhoz 1-2 tk mézet, keverjék át, kóstoljanak, hiányzó elemek most pótolhatók, kapcsolják a tűzhelyet nagyobb fokozatra, hagyják rotyogni, amíg szépen besűrűsödik. Most már valóban a végéhez közelítünk. Vágjuk a polentát kockákra, egy olívaolajjal kikent serpenyőben pirítsuk mindkét oldalukat néhány percig. Azután tányér, polenta, mellé a marharagu, egy pohár vörösbor, koccintás.

Elárulom már itt a végén, miért első a listán. A narancsban látom a megfejtést, átható illatot és ízt ad a vörösboros ragunak, amitől az egész intenzívebb hatású a többi versenyzőhöz képest. Persze ez nem végleges eredmény, hosszú még a szezon, talán jön egy másik, és kiüti az élről a kedvenc marharagut. 




A képeken az új sukorói házőrző: Grafit. Láthatóan kameraérzékeny és szeret rejtőzködni a lugasban. 

Marharagu receptje: Cornelia Schinarl - Sebastian Dickhaut: French basics

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails