2010. október 27., szerda

Mit látunk?


Rögtön elárulom, a képen nem gesztenyemassza látható, hanem pástétom, májból persze, a tetején néhány aszalt meggyel.  Ami viszont valóban nem vehető észre (és bizony csodálkoznék nagyon, ha bárki is kitalálná a rejtőző alkotóelemet), az a sütőtök. Igazából az egész recept köré szerveződött, miután a fele kimaradt a sütéskor, és hát igen, elég kicsit még sosem sikerült vennem. Adott volt tehát egy adag puhára főzött sütőtök, Frau Paprika törte a fejét és aztán: 
- Pástétom lesz.
- Jó.
- Sütőtökkel.
- Sebaj, akkor is jó.
Ennyi bizalom mindenkit felvértez, én sem vagyok kivétel, vettem tehát májat, Herr Paprikával hosszas válogatás után mellé aszalt meggyet választottunk, azután a konyhában kerestem a választ a fűszeres kérdésre. Koriander. Mag és nem levél. 
Jöhet a recept.



Sütőtökös-korianderes májpástétom

70 dkg pulykamáj (mert éppen ezt sikerült venni)
30 dkg sütőtök
10 dkg aszalt meggy
2 tk koriandermag
13 dkg vaj
1 dl brandy (bor, konyak...)

bors




A sütőtököt meghámozzuk, magokat kikaparjuk, megfőzzük, ha kész, leöntjük a vizet, hagyjuk hűlni. Egy kisebb edénybe öntjük a választott alkoholt egy kevés vízzel, beleszórjuk a meggyet,  felforraljuk, majd rögtön elzárjuk, állni hagyjuk. A májat alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a nem kívánt részektől megszabadulunk, azután kisebb darabokra vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vaj nagyobbik részét, rádobjuk a májdarabokat és addig sütjük, amíg a belsejük szép rózsaszín lesz, ellenőrzésként vágjunk ketté egyet közülük. Ha a májak készen, dobjuk melléjük a maradék vajat, keverjük át, majd öntsük az egészet egy mélyebb tálba, várjunk, amíg egy kicsit kihűl. Jöhet a végkifejlet, kerüljön a tálba a sütőtök, a meggyek egyik része némi folyadékkal együtt, só, bors és a mozsárban összetört koriander. Turmixoljuk a résztvevőket addig, amíg szép, sima krémet kapunk. Ha túl sűrűnek tűnne, akkor kanalanként nyugodtan adjunk még hozzá a meggy levéből, és persze ne felejtsünk kóstolni, ha hiányzik egy íz, fűszerezzünk. A folyamat végén keverjük még a pástétomhoz a maradék meggyeket, azután lehet egy szimpatikus dobozba kanalazni, kész.


Lehet belőle imbisz is: 1 almát mossunk meg alaposan, töröljünk szárazra, vágjunk belőle nem túl vékony karikákat, szabaduljunk meg a magháztól, majd vajban süssük meg mindkét oldalukat. Közben készítsünk pirítóst, a tetejére kerüljön 1-2 almaszelet, végül pedig a pástétomból amennyi tetszik. 
A pástétomot egyébként teljes egyetértésben pozitívan értékeltük, koriander jöhet máskor is, a meggytől van egy kis savanykásság benne és a sütőtöktől lágyabb és levegősebb. 
Ígérem, holnap már nem lesz sütőtök...

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails