Le sem tagadhatnám, hogy ősz van, megsűrűsödtek a levesek imbiszen. Nem mintha nyáron nem enném, főzném szívesen, de a meleg változat felé hajlok, az pedig hidegben szerethetőbb. Szép volt ez a két bevezető mondat, és mondhatnám, tervben volt a mai recept is, de a megfőzés oka ennél sokkal prózaibb. Kiderült, a megvásárolt cikóriákat nem esszük megfelelő ütemben, viszont mentségemül muszáj megjegyeznem, a mennyiségről kivételesen nem én döntöttem. Egy csomagban három lapult, én megvettem lelkesen, készült is saláta, de nem 10 adagos. Így aztán szegény cikóriák hevertek a hűtő fiókjában, én próbáltam nem tudomást venni az állapotról, de örökké nem hunyhatom be a szemem, a végén még egymás után feladják a harcot. És mivel tapasztalatom szerint levest szinte mindenből lehet főzni, ebben láttam rögtön a helyzet megoldását.
A mangós salátánál már írtam, a cikória kesernyés, ezért persze lehet idegenkedni tőle, de édessel párban szerintem remek. Így kerültek a képbe a gombócok mézzel, mert jó persze a krémleves magában, de még jobb, ha úszik is benne valami. Recept.
Cikórialeves chilis-mézes mogyorógombóccal
2 cikória
3 kisebb krumpli
1 vöröshagyma
kb. 1 liter zöldségalaplé (vagy bio leveskocka)
szerecsendió
petrezselyem
0,5 dl tejszín
olaj
só
bors
10 dkg sótlan mogyoró
chilipehely
méz
A cikóriákat levelekre szedjük, megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd csíkokra vágjuk. A krumplikat meghámozzuk, kockákra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, azután apróra vágjuk.Egy megfelelő méretű edényben kevés olajat melegítünk, rádobjuk a hagymakockákat, pirítjuk üvegesedésig. Következhetnek a cikóriacsíkok és a krumplik, rövid pirítás, majd öntsük fel az alaplével. Keverjük, kevés só, frissen őrölt bors és végül reszeljük a levesbe szerecsendiót. Közepes hőmérsékleten főzzük, amíg valamennyi alapanyag teljesen megpuhul, akkor vegyük le az edényt a tűzhelyről, várjunk, amíg kicsit kihűl, majd turmixoljuk simára. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjunk bele aprított petrezselymet, keverjük újra át, ha esetleg túl sűrű lenne, kevés vízzel nyugodtan hígítható. Kóstolás, ízeket lehet még pótolni.
A gombócokhoz pirítsuk meg a mogyorót száraz serpenyőben, várjunk, amíg kihűl, majd robotgéppel törjük össze. A darált mogyorót szórjuk egy mélyebb tálba, adjunk hozzá chilit kedv szerint, 3 tk mézet és egy kevés vizet, hogy jobban formázható legyen. Keverjük át alaposan, majd nedves kézzel formáljunk golyókat a masszából.
Sorrend: tányér, leves, gombóc, kanál. Ehetünk.
Ha szimpatizálnak a levessel, tegyenek próbát. És persze nem kell megvárni, míg sorvadozni kezd a hazahozott cikória.
4 megjegyzés:
Wow! Ezt megfőzőm mindenképp, nagyon egyedi!
Örülök és kíváncsian várom, hogy ízlett Neked.
Olyan guszta, hogy gyorsan be is faltam volna
Most találtam rá, és elkészítem! Kiváncsian várom a végeredményt.
Megjegyzés küldése