2010. július 28., szerda

Panni tortája


A július Pannié, a hónap elején kopog a születésnapja, a végén lehet ünnepelni a nevét, hétvégén így aztán ő volt a főszereplő, dupla köszöntéssel és 1 tortával.
Amikor Panni még kislány volt, a szabolcsi nagymamám mondta neki, ha megkérdezik tőled, mikor születtél, csak válaszold, hogy uborkaszedéskor. Mondta is Panni nagy büszkén, ha bárki megkérdezte a faluban, mikor is van a születésnapja. Uborkaszedéskor! Nagymamám pedig nagyokat mosolygott rajta. Régi történet, nem tudom, mesélte-e már, de most eszébe jutott, ilyenkor amúgy is gyakrabban emlegetjük a nagymamát, számára az év egyik legszebb napja volt július 26. Egy születésnap a nyomába sem érhetett.
Mi azért most bedobtunk mindent, hogy sikerünk legyen Panninál, mert ha örül, akkor aztán teljes erőből. Egy rendes ünnepléshez pedig kell 1 torta.

 

Citrustorta bogyókkal



50 dkg krémtúró (piacon szerzett házi változat, helyette krémsajt javasolt)

15 dkg mascarpone
1 tasak zselatinpor (ötker)

1 lime leve, reszelt héja
fél citrom leve, reszelt héja

porcukor

méz kb.
15-20 dkg vajas keksz
kb.
5 dkg vaj

ribizli
áfonya


 
A krémtúrót, mascarponét simára keverjük a lime, citrom levével, reszelt héjával. Ha nagyon sűrűnek éreznénk, adjunk hozzá egy kevés tejszínt. Jöhet a porcukor és a méz, mennyiség nincs, ki mennyire édesszájú, keverünk újra, majd lassan szórjuk bele a zselatint, keverés, keverés, hogy szép sima legyen a massza. Kóstolás, ha hiányolunk bármit, ne hagyjuk ki.
A kekszet géppel, sodrófával, mozsárban összetörjük, tálba szórjuk, ráöntjük az olvasztott vajat, átkeverjük, majd egy kicsi (nem tudom, hány centis is volt) kapcsos tortaforma aljára simítjuk, a végén egyenletes réteget képezzen. Hagyjuk egy kicsit megdermedni, addig el is hagyhatjuk a konyhát. Ha leteltek a szabad percek, öntsük a krémünket a kekszes alapra, óvatosan megmozgathatjuk a formát, hogy jobban megtalálja a helyét, majd egy hablapáttal simítsuk el a tetejét. Takarjuk le alufóliával, mehet a hűtőbe, legalább néhány órára.
Ha eljött a torta ideje, vegyük ki a formát a hűtőből, óvatosan lazítsuk meg a szélét, majd kapcsoljuk le az oldalát. Utána már szinte gyerekjáték lesz 1 tányérra csúsztatni (én azért Herr Paprikára bíztam a feladatot). A gyümölcsöket mossuk meg, csöpögtessük le a vizet, használhatunk a végén papírtörlőt is. Jönnek a kreatív percek: lehet megpakolni a bogyókkal a torta tetejét. Ha elégedettek vagyunk, jöhet a bemutatás, szeletelés, evés. Az áfonya, ribizli páros persze nem kötelező, mi őket találtuk a zöldségesnél.



Volt lámpaoltás, gyertyagyújtás, éneklés, még egy kis kísérő tánc is. Azután kívánj valamit, gyertyafújás, taps, öröm, ajándék, evés.
Panni lapot is kapott, a végére csak annyit írtunk: Uborkaszedéskor születtek a legszebb lányok. Panni rá a bizonyíték.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails