De mi legyen a meggyel? Piskótát nem sütök, a nagymamák, édesanyák színvonalát esélyem sincs elérni, akkor pedig inkább nem is próbálkozom. Chutney lehetne, de kajszi után ebből is, a végén még megunnánk. Akkor leves. Gyorsan, tejszín nélkül, aztán hűthetjük magunkat belülről, ne is bonyolítsuk tovább. Csak a magozás. Régen használtam én is a nagymamáknál magozó szerkezetet, de már nem emlékszem, gyorsabb volt-e úgy. Kézzel egy ideig még szórakoztató is tud lenni, később már kevésbé, a végén kifejezetten unalmas egy munka. De most legalább voltam annyira elővigyázatos, hogy piros trikót vettem fel védőruhaként. Jó szolgálatot tett, annyit mondhatok.
Meggyleves levendulás gombóccal
1 kg meggy
barnacukor
2 ek méz
25 dkg túró
1 kis marék levendulavirág
2 bourbon vaníliás cukor
1 ek tejszín
A meggyet megmossuk, hagyjuk lecsöpögni a vizet, azután kimagozzuk. Ha készen vagyunk, egy szép nagy edénybe öntjük a meggyet, megszórjuk barnacukorral (mennyiség nincs, ahogy tetszik), jöhet a méz, majd adunk hozzá kb. 1 dl vizet, és alacsony hőmérsékleten főzzük.
Közben azért figyeljük a meggyet is, ha már egy kicsit összeesett, a szín pedig jó vörös, akkor elzárhatjuk alatta a gázt (kinek mit). Kóstoljunk, ha hiányzik még az édesség, jöhet a cukor vagy a méz. Hagyjuk hűlni, majd turmixoljuk óvatosan (nehogy a ruhánk bánja) szép simára.
A legjobb hidegen, jó sok gombóccal.
1 megjegyzés:
Ez a levendulás gombóc izgalmasan hangzik. Meg az egész együtt nagyon jól néz ki!
Megjegyzés küldése