2010. július 26., hétfő

Herr Paprika megint grillezett

Újra itt, elfogytak a szabad napok, de legalább ez a nem várt hidegség (én bizony hanyagoltam az időjárás-jelentést, így aztán szoknyán, trikón, papucson kívül nem volt nálam semmi) segítette a könnyebb visszatérést. A négy napot amúgy jól megtöltöttük, kánikula elől a Velencei-tóba menekültünk, Herr Paprika fejlesztette az úszótechnikám, háton vagyok a legjobb, de ez ugye nem mindig a legjobb választás, a fejem tetején sajnos nincs szemem. Voltak részsikerek, de gyorsúszásnál a levegővétel... Hát van még felfelé. A színem már egészen nyárias, egy kis pirulással megúsztam az egészet. A hajózás viszont elmaradt, a hétvégi szél, eső meghiúsította a terveinket. De ilyen könnyen nem adjuk fel.
Ettünk is persze, hol mi főztünk, hol meg mások, volt lecsó, lángos, halevés a Szúnyogban, ráadásul most még túrófánkot is sikerült rendelni. Volt születésnapos ünneplés, a torta a héten bemutatkozik, a lepényt viszont reprodukálnom kell, ugyanis megettük az egészet, fotó pedig nincs. Szombaton Herr Paprika irányított, előkerült a Rakéta porszívó, ráadásul most Józsi és Oszi személyében még társaság is volt, így aztán annyit mondhatok, nem teltek némán az előkészületek. A lányok padlizsánt sütöttek, salátát készítettek, tzatzikit gyártottak, paprikát tisztítottak. Jön tehát az első rész.

Grillezett tarja

6 szelet tarja csont nélkül
2 ek mustár
olaj
bors

Fűszeres oldalas

kb. 50 dkg oldalas
1 ek sötét szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
1 tk szárított gyömbér (ha van friss, akkor persze még jobb)
chilipehely
olaj
2 tk méz

A tarjaszeleteket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd a húsok mindkét oldalát borsozzuk. A mustárt kikeverjük annyi olajjal, hogy kenhető krémet kapjuk, azután egy ecsettel bekenjük a szeletek egyik oldalát és egy tálban egymásra rakjuk őket úgy, hogy a mustáros részre mindig 1 sima oldal kerüljön. Lefedjük a tálat, hűtőbe rakjuk és hagyjuk pácolódni, amíg van időnk.
Az oldalast ugyancsak mossuk, felitatjuk a vizet, majd a csontok mentén kisebb darabokra vágjuk (1 darabban 1 csont szerepeljen). A páchoz elkeverjük a szójaszószt, a chilit (amennyit jónak látunk), gyömbért, reszelt fokhagymát, mézet annyi olajjal, hogy sűrű krémet kapjunk. A húsokat mártsuk a pácba, hogy szépen bevonatot képezzen, azután pakoljuk 1 tálba, fedjük le, mehet a hűtőbe, minél tovább, annál jobb.
Ha már elszántuk magunkat a sütésre, elő a grillt, következhet a tűzrakás. Amikor megfelelőlen izzik már a szén, hiszen lángolni senki sem akar, vegyük ki a hússzeleteket a pácból (a tálat pedig már hamarabb kapjuk elő a hidegből), csöpögtessük le a felesleget, azután tegyük a rácsra. Süssük addig, amíg szépen megpirulnak, átsülnek, de ne hagyjuk, hogy kiszáradjanak. A végén nyugodtan ellenőrizzük a minőséget 1 szeleten, csak nehogy megsebesüljön a szájpadlásunk.

Ágó előre megmondta, ő bizony csak csirkét eszik. Végül aztán megkóstolta az oldalast. Jó, de azért nem nekem való. Megevett 1 falat tarját. Azután egy egész szeletet. Herr Paprika felé fordult és megdicsérte. Őt meg a tarját is. Herr Paprika büszke volt. Naná.
Holnap jön a folytatás.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails