A piacon bevásároltam a recept utasításait követve, csak a hús típusa nem volt egyértelmű, így aztán tanácstalan arcom és a "Hát, még telefonálok egyet, nem is tudom, Önök szerint mi legyen?" mondatok nem kevés vidám percet szereztek a három hentesnek, akik elfojthatatlan mosolygások közepette próbáltak segíteni. Sikerrel. Azután következett a főzés. És ha sosem lesz puha? De az lett. Szedtünk, ettünk és én megállíthatatlan, lehűthetetlen lelkesedésbe kezdtem.
Azóta volt már sörös, boros, mindenféle és a kedvenc, amit inkább az őszi szezonra tartogatok, szóval lesz itt még ragu, annyi biztos. A mai recept a fűszeresebb kategóriába tartozik, jó, tudom, nem épp kánikulai étel, de van benne gyümölcs. Igazi.
Gyömbéres marharagu sárgabarackkal (4-5 személyre)
1 kg marhalábszár
5-6 db sárgabarack
friss gyömbér (kb. 5 cm)
chilipehely
1 üveg barna sör
2-3 vöröshagyma
olaj
só
cukor
liszt
Előkészítettünk mindent, kezdhetünk főzni. Egy öntöttvas edényben (vagy más masszívabb darabban) melegítsünk kb. 2 ek olajat, de kivételesen ne olíva legyen. Jöhetnek a hagymakockák, süssük üvegesedésig, majd következhet a marha, vegyük feljebb a hőt, pirítsuk a húst néhány percig. Azután szórjuk meg egy kis liszttel, vegyük a lángot alacsonyabbra, és szép lassan öntsük az edénybe a sört (én a Staropramenre szavazok). Először csak néhány kortynyit, alaposan keverjünk, nehogy a lisztből golyók alakuljanak, majd jöhet a többi (azért az üveg alján is hagyjunk valamit, a tesztelés kedvéért). Mehet a húshoz a gyömbér, ízlés szerint chili és a barackok. Kicsi só, csipetnyi cukor, keverés, majd fedjük le. Alacsony hőfokon rotyogjon 2-3 órán át, közben rendszeresen keverjük meg, nehogy leégjen. Ha már puha a hús, le a fedővel, kicsit lehet nagyobb fokozatra kapcsolni, a felesleges folyadék párologjon el. Kóstoljanak, mint mindig, ha bármi hiányzik, bátran fűszerezni.
2 megjegyzés:
Micsoda ízkavalkád lehet!
Igen, Herr Paprika bonyolult köretét választanám én is:)
No igen, nem éppen főzésre való az idő:)
Megjegyzés küldése