2010. július 13., kedd

Mentsen meg a sörbet

Évekkel ezelőtt Herr Paprika mamája meghívást kapott a Mágnáskert étterembe, Péter, Herr Paprika és én pedig abban a szerencsében részesültünk, hogy elkísérhettük. A vacsora az étterem ajándéka volt a jól működő kapcsolatért, előre kigondolt menüsorral, gondolkodnunk tehát nem volt szükséges. Most már nehéz lenne felidéznem, mi is szerepelt a tányérunkon, de az érzés megmaradt. Úgy 6-7 elemből állt a vacsora, s mi kezdetben egyforma dinamizmussal kanalaztunk, vágtunk, emeltük a villát, néztünk az ételtől boldogan, dicsértünk egyetértően és vártuk a következőt. Azután kicsit megtört a lendület, felszakadt 1-2 sóhaj, hátrébb tolódtak a székek, lassult a kések, villák mozgása, elértük a határt. És akkor jött a sörbet, a vacsora közepén. Hideg, citromos darabok a nyelven, hűlt a szánk, azután csúszott az érzés egyre lejjebb, és felélénkültek a mozdulataink, vártuk kíváncsian a folytatást. A végén persze elfogyott az erő és belül a hely, csak egy maradt közülünk állva.
Megjegyeztem, a sörbet jó dolog, ha ennénk még, de ezekben a forrónak mondható napokban inkább lehűlni segít. A falatok belülről, a pohár kívülről.


Gyömbéres meggysörbet


1 kg meggy
friss gyömbér (kb. 5-6 cm)
barnacukor
1 maréknyi citromfűlevél

A meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük a vizet, majd kimagozzuk. Azután egy nagyobb edénybe öntjük, adunk hozzá 3-4 evőkanál barnacukrot és annyi vizet, amennyi nagyvonalúan ellepi. Alacsony lángon főzni kezdjük. Közben meghámozzuk a gyömbért, apróra vágjuk vagy lereszeljük, mehet a meggyhez. Főzzük az egészet kb. 30 percig, hogy a gyömbérnek legyen ideje kibontakozni. Közben kóstoljunk is, ha nem elég édes, jöhet még cukor vagy méz, az elpárolgó folyadék pedig pótolandó. Ha elkészültünk, tegyük félre, hagyjuk hűlni.
Ha már elég hűsnek ítéljük a keveréket, elő a turmixgépet és dolgozzunk rajta addig, amíg szép egynemű lesz. Ha esetleg túl sűrű lenne, adhatunk hozzá még vizet. A citromfüvet mossuk meg, itassuk fel a vizet papírtörlővel, majd vágjuk össze és adjuk a sörbethez, keverjük át alaposan. Öntsük a végeredményt egy megfelelő méretű műanyag dobozba és tegyük a fagyasztóba. Következik egy kb. 5 órás folyamat, de nem hagyhatjuk felügyelet nélkül, nagyjából 30 percenként alaposan keverjük át, akár a turmix is bevethető.
Poharak, adagolás, lehet kanalazni.

Nem maradhat el a történet vége: én maradtam állva, a csodálkozó, elismerő pillantások közepette eltűnt bennem minden fogás, amit Herr Paprika tréfálkozva emleget azóta is.
Azért amikor hazaértünk, nem pálinkát ittunk ám, Éva szépen elővett egy kis gyomorkeserűt, és mindenki lenyelt 1-1 kanállal. Hátha éhesek leszünk még valaha.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails