2010. július 19., hétfő

Oszi vacsorája - második menet

Tartottam az ígéretemet, a hétvégén volt árnyék, láblógatás, hosszúlépés, hűsölés (bár a Velencei-tó vize sem tudott ellenállni a kánikulának) és persze hekk. Meg kovászos uborka.
Most viszont újra itt, folytatódik Oszi vacsorája a második résszel. Az ajándéknak írt, kitalált menüben is pisztáciás csirke szerepelt, ennyiben hű maradtam az elképzeléshez, meg persze Oszi várakozásához (ha volt ilyen), minden más másképp lett végül. Szerettem volna tekercseket gyártani, aztán persze a katlanhoz hasonlító konyhában gyorsan elment a kedvem tőle, maradt az egyszerűbb megoldás. A hús előkészítése egyébként sem tartozik a kedvenc feladataim közé, általában elképzelek valamit, azután megkérem Herr Paprikát, hogy valósítsa meg. Most viszont egyedül toporogtam a konyhában, nevemhez hűen egyre paprikásabban, ezért inkább a gyors módosítás mellett döntöttem. Ami elmaradt még, az a polenta, inkább nem nehezítettem tovább a gyomrunk dolgát. És mivel Oszi, khm, meglehetősen édesszájú, így lépett be új szereplőként a sárgabarack. És bevált.

Pirított csirke pisztáciás petrezselyempestóval


70 dkg csirkemellfilé
1 nagy csokor petrezselyem

15 dkg pisztácia (hámozatlan, só nélkül)

parmezán
extra szűz olívaolaj

bors

4-5 sárgabarack

zöldsaláta

méz
citrom

A csirkemellfiléket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, letisztítjuk, majd kisebb érméket vágunk. Lehet egy kicsit finoman ütögetni a klopfolóval, hogy vékonyabbak legyenek a szeletek, borsozzuk, tegyük félre. A pesto következik. A legrosszabb munkát letudjuk az elején, eltüntetjük a pisztácia héját, azután kicsit pirítsuk meg száraz serpenyőben, hagyjuk hűlni. A petrezselymet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, kicsit összevágjuk. Mozsárban, vagy aprítógépben összetörjük a pisztáciát, a petrezselymet, fokozatosan öntjük hozzá az olívaolajat, kevergetünk. Beleszórunk 1 nagy adag reszelt parmezánt, keverünk újra, némi só és bors. A végeredmény legyen krémes, de ne túl folyékony. Tehát az olaj mennyiségét mindenki maga döntse el.
A kísérő tölgysalátából és sárgabarackból állt, az öntetet méz, citrom, olívaolaj, só és bors alkotta.
Ha már ennénk, forrósítsuk fel a grillserpenyőt, öntsünk bele egy kevés olívaolajat, és a csirkeérméket süssük egy kicsit bordásra. Elő a tányért, saláta, barack, öntet, 2-3 csirkemellszelet, a tetejükre pedig a pisztáciás pesto.

Azt hiszem, Oszi szívesen ette, itt még zöld levelek sem maradtak a tányéron. A hasunk ugyan megtelt, de azért egy rövid szünet után egyöntetű hajlandóság mutatkozott a desszertre.
Vele jövök holnap, meg a lengyel vonallal.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails