2010. július 7., szerda

Kajszi, krumpli, koriander


Mára nincs meglepetés, következik a grillezés második része, azaz minden, ami nem a szabadban sült. Miután kisebb csörte után eldöntöttük, milyen húst együnk, már csak azt kellett kitalálnom, mivel fogjuk kísérni. Az újkrumpli adott volt, ráadásul kezdte már unni a helyzetet a kamrában. De mi legyen vele? Herr Paprika győzködött, hogy a vajas, petrezselymes változat mindenhez nagggyon passzol, na igen, de kipróbálhatnánk valami mást is, nem. Nem. Én viszont egyedül maradtam a konyhában, és szépen eltértem a megállapodástól, de megérte, Herr Paprika a végén magától megdicsért.
A kajszibarackot a piacon szereztem, egészen megörültem, hogy már nem kell vagyont fizetni érte. Ráadásul a csípőset szeretem mindig és minden formában, a chutney-t különösen, ugyanis én ezt annak nevezném, de valószínűleg nem illik a tradicionális vonalba. A csípősségben viszont nincs hiba, hajrá chili.

Csípős kajszi

fél kg kajszibarack
1 vöröshagyma
3-3 fokhagymagerezd
chilipehely
barnacukor
1 dl száraz fehérbor
olaj (semleges)

A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, felezzük, kivesszük a magokat. A hagyma héját leszedjük, apróra vágjuk, ugyanezt tesszük a fokhagymákkal is. Egy edényben melegítünk egy kevés olajat, rádobjuk a hagymát, üvegesedésig pirítjuk, majd jöhetnek a fokhagymák és a barackok. Keverés után ráöntjük a fehérbort, pár percig forraljuk magasabb lángon, azután visszavesszük a hőmérsékletet. Szórjunk rá cukrot és chilit, mennyiség nincs, tegye mindenki kedve, ízlése szerint. Persze sózzunk is egy kicsit. Keverjünk újra, esetleg adjunk hozzá 1 dl vizet. Fedjük le, alacsony lángon rotyogjon, amíg szépen összefő, azután hagyjuk fedő nélkül besűrűsödni. Közben azért kevergessük, nehogy leégjen, meg kóstoljunk is, ha hiányzik még 1 íz, fűszerezzük.

Korianderes újkrumpli

kb. 60-70 dkg újkrumpli
1 marék koriandermag
2-3 tk kurkuma
olaj

Az újkrumplikat víz alatt kicsit dörzsöljük meg, azután papírtörlővel itassuk fel a vizet, nagyság szerint felezzünk, negyedeljünk. Egy magasabb falú serpenyőben melegítsünk olajat, jöhetnek a krumplik, pirítsuk 5-6 percig, majd sózzuk és fedjük le. Időnként emeljük le a fedőt, keverjük át, majd hagyjuk tovább sülni. Ha már pirulni kezdenek a krumplik, a villás ellenőrzés pedig készhez közeli állapotot mutat, a koriandert törjük össze egy mozsárban, szórjuk a serpenyőbe, keverjük át, azután jöhet a kurkuma is. Pirítsuk az egészet néhány percig, készen is vagyunk. Azért a végén kóstoljanak (szigorúan fújás után), ha hiányozna valami, ne habozzanak.

A krumplik mögötti homályos növény egy gigantikusra nőtt oregánó bokor. Ételbe most nem került, de háttérként tökéletesnek bizonyult, közben ugyan izgultam, nehogy a virágokon gyülekező méhek esetleg ránk is bukjanak. De úgy látszik, nem szeretik a koriandert.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails