2012. március 19., hétfő

Szélmalom, pecsét, medvehagyma


Ha nem is napra pontosan, viszont  a tavalyi szezonkezdethez képest igazán elhanyagolható késéssel újra gyalogoltunk, ha már egyszer tavasz. Érzésre inkább nyár volt és van, póló és fölé még egy kapucnis réteg, ami folyton változott, cipzár fel, azután le, majd kicsit fel és nagyon le. Napsütés szünet nélkül, tudják, az a szikrázó, kéknél kékebb ég, sapka alatt hunyorgás, lelkesen hangoskodó madarak, látható és szippantható tavasz. 



A bemelegítő útvonalunk Jásdtól indult, Tésen és Csőszpusztán keresztül haladtunk Kisgyónig, levezetésként gyaloglás a buszig csökkenő motivációval, ezért ugye már nem járt pecsét. Nem ez a Kéktúra legszebb bakonyi szakasza, viszont nem mondható megterhelőnek, gyakran bukkannak elő frissítő pontok, azaz kocsmák, presszók, büfék, és a tési szélmalmok látványa kárpótol a kevésbé izgalmas részekért.


A malmokhoz egy tési ház udvarán keresztül vezet az út, és bár lehet, más irányból is megközelíthetőek, de valahogy szívesen fizettük ki a fejenként 200 forintos belépőjegyet. A szélmalmokat már csak kívülről nézni is jó, az egyik azonban még látogatható is, szóval a kíváncsiak láthatják, hogyan készült a liszt. 
A túra másik látványossága teljesen váratlan volt, nekünk legalábbis. Csőszpuszta és Kisgyón között gyalogoltunk, amikor Herr Paprika észrevette, hogy rengeteg zöld levél világít a száraz levelek között a földön. Medvehagyma? Medvehagyma. Balra és jobbra, előttünk, mögöttünk, nyilván azonnal szedni akartunk, de nem volt nálunk még egy miniatűr zacskó sem. Végül kiittuk az egyik palackból az ásványvizet, Herr Paprika bicskával levágta a palack tetejét, és így összegyűjtöttünk egy adagot. Aztán eszünkbe jutott, hogy van néhány menetrendes papír a hátizsákban, hát azokba tekertük a következő adagot, és persze kettőnk közül én örültem jobban. Mentünk tovább, a medvehagyma pedig körbevett, és beköltözött az orrunkba.




A medvehagyma nagyon jól tűrte a gyaloglást, buszozást, vízbe raktuk, és még másnap sem mutatta a fáradás jeleit, sőt, azóta is remekül fest. Először túrókrémbe kerül egy adag, aztán lesz pesto is biztosan, és még valami, szóval ne érjen senkit váratlanul, ha imbisz medvehagymás bejegyzéssel jelentkezik.
A túra gasztronómiai vonatkozása itt be is fejeződik, volt még hosszúlépés, néhány müzliszelet, hideg sör és sok víz, de ezekről nem írnék hosszabban, gondolom, nem bánják. Este viszont kacsacombot ettünk, mert megérdemeltük, és mert lejártuk már előre.
Itt a vége, legközelebb főzés, befejezésként pedig két kép. Pecsétből van még mit gyűjteni.




1 megjegyzés:

Patricius Winery írta...

Kedves Gasztroblogger!

Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
• ízvilágában legyen az adott borhoz illő
• legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
• szezonális hozzávalókat is használj
Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
• Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

• Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

• Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

• Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!

Versenyhetek Borok
Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes

Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails