Decemberben talán még nem gondoltunk rá, de januárban már emlegettük gyakran, februárban pedig minden héten terveztük, aztán egyszerre vége lett a télnek. Először persze csak naptár szerint, de március elsején valahogy azonnal zöld színű, ropogós, éppen előbújt dolgokra vágyom, még akkor is, ha éppen esik a hó. De most megállapodtunk abban Herr Paprikával, nem múlhat el a szezon vagy inkább utószezon anélkül, hogy legalább egyszer fondüztünk volna. Így aztán március ide, tavaszi levegő oda, szombatra vendégeket hívtunk, sajtot és egyebeket vásároltunk, elővettük a svájci sajtszövetség remek 1983-as kiadványát, ami a "D' Chäs Chuchi" névre hallgat, hogy felidézzük a receptet, azután elővettük az eszközöket is. A fondükészletünket néhány éve Herr Paprika mamája vásárolta egy svájci bolhapiacon, és csak annyit mondanék, hogy remekül fest, és mi nagyon szeretjük, egyszer talán majd lefotózom, igazán megérdemelné.
A fondüzésre tehát minden készen állt, én pedig azon törtem a fejem, hogy mit is ehetnénk majd a sok sajt után. Kellene valami édes, mondjuk egy süti. És ha már ilyen márciusi tél köszöntött be a konyhában, akkor adódott a remek alkalom, hogy kipróbáljam a cékla és a csokoládé párosát. Valószínűleg sokan sütöttek már valami hasonlót, számtalan recept található az interneten, én most egy régebbi csokis sütimből indultam ki. Nem szerettem volna, ha nagyon édes, ezért minimális mennyiségű méz került bele, és mivel mostanában próbálkozom mindenféle liszttel, a sütihez most tönkölylisztet használtam. A végeredményt úgy láttam, mindenki szerette, a céklától puha maradt a tészta, és persze a másfél tábla csoki sem maradt észrevétlen. Aki pedig édesebbre vágyott, kanalazott a tetejére egy kis lekvárt.
Itt a vége, sütit sütünk.Céklás-csokis süti
3 kisebb cékla
15 dkg étcsokoládés (magas kakaótartalmú)
7-8 evőkanál tönkölyliszt
1-2 ek méz
4 tojás
10 dkg vaj + egy kevés a formához
só
A céklákat meghámozzuk, elfelezzük, majd puhára főzzük. Miután leöntöttük róluk a vizet, tegyük még vissza 1-2 percre a tűzhelyre, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon rajtuk. A kihűlt céklákat reszeljük le egy mélyebb tálba. A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük egyenként a céklához, majd jöhet a méz is, tegyünk bele annyit, amennyire édesnek szeretnénk a végeredményt. A tönkölylisztet evőkanalanként szórjuk a céklára, közben keverjünk géppel vagy kézzel folyamatosan.
A csokoládét törjük kisebb darabokra, majd a vajjal együtt olvasszuk meg vízgőz felett. A felolvadt vajas csokit egy picit hagyjuk hűlni, majd keverjük a céklához. A fehérjéket verjük egy csipet sóval kemény habbá, majd forgassuk óvatosan a masszába. Egy 16-18 centis kapcsos tortaformát vékonyan vajazzunk ki, kibélelhetjük az alját sütőpapírral is, majd öntsük bele a céklás tésztát, és szépen egyengessük el. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, légkeverést én most nem használtam, és süssük a sütit 20 percig, majd hagyjuk 5-8 percig a sütőben hűlni, azután nyissuk ki résnyire a sütőajtót, várjunk, majd ha már langyos a sütő, akkor vegyük ki. Lazítsuk meg késsel a süti szélét, majd nyissuk ki a formát.
Tányér, szelet süti, villa. Aki édesebben szeretné, kanalazzon a tetejére valamilyen gyümölcsszószt, narancslekvárt vagy narancsszirupot. Készen is vagyunk.
A fondüzős este egyébként igazán jó volt, sajttal, borral, sütivel együtt. Így aztán elhatároztuk Herr Paprikával, hogy kipróbálunk még egy receptet a Chäs Chuciból. Ha így lesz, majd beszámolok.
3 megjegyzés:
Nyamm! Imádom a céklás csokoládétortát! A fotók láttán most meg is kívántam! :)
Húúú nagyon guszta! Jöhet! :))) Ezer éve nem csináltam fondüt, illetve télen. Az a legfinomabb az egészben ami az aljára sül. :D
Zita, én most próbáltam először, de biztos nem utoljára.;)
Chriesi, örülök, hogy tetszik.:) A jó kis fondükészlet nálunk se szerepel túl gyakran, na de majd ezután. ;)
Megjegyzés küldése