2012. március 8., csütörtök

Citrom, párna, karfiol


Leplezetlenül kívánok mindenféle zöldséget, számolok vissza, hogy legyen több, és menjünk a tavaszba egyre jobban. Kiürült a szervezet, úgy érzem, mindenféle téren, legalábbis ezzel magyarázom, hogy a most olvasott regény hetvenedik oldalán valahogy nem sikerül túljutni. Mikor lehetne rá esély, jobban vonz a párna a betűnél, szóval elalszom, olyan gyorsan, hogy magam se veszem észre. Friss levegő kell, gyaloglás, sok zöldség, sok tavasz, és hogy szinte ráunhassak a napsütésre. Akkor majd újra éber leszek.
A mai gerslirizottó nagyon jól csillapította a hiánytüneteket, visszatapsoltam, ahogy letettem a villát, szóval előfordul hamarosan újra. Citromos rizottót nemrég főztem Ágónak, akkor nagyon jól szerepelt, hát valami hasonlót szerettem volna most is. Karfiolt amolyan "meglátni, megszerezni" hangulatban vettem, és jó, hogy hallgattam magamra, mert megsütve remekül dolgozott a citrommal, gerslivel. A spenót volt a ráadás.
Itt a vége, de hamar, jön a recept.






Citromos gerslirizottó sült karfiollal


15 dkg gersli
1 nagyobb citrom
4 dkg vaj
1 szál szárzeller
1 kisebb vöröshagyma
fél dl száraz fehérbor
6-7 dl zöldségalaplé (vagy ugyanennyi bio leveskockából)
5 dkg natúr, lágy sajt
3-4 karfiolrózsa
olívaolaj
egy marék bébispenótlevél (választható)


A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A szárzellert megmossuk, szárazra töröljük, kis kockákra vágjuk. Egy kisebb edényben vagy egy magasabb falú serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát, pároljuk, míg üveges nem lesz. Jöhet a szárzeller és a gersli, egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd az edénybe öntjük a fehérbort. Várunk, amíg az alkohol elpárolog, majd merőkanállal adagolni kezdjük a meleg alaplevet, közben rendszeresen keverjük a gerslit. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk (kezeletlen citrom persze még jobb), majd lereszeljük a héját, és a gerslihez adjuk. Ha már megpuhult a gersli,     levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük a maradék vajat, és ráreszeljük a sajtot, kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. 
A karfiolrózsákat megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd kisebb darabokra szedjük őket. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés olívaolajat, és megsütjük a karfiolt. Ha már megpirult, adhatunk hozzá egy kevés vizet, és fedő alatt párolhatjuk néhány percig. És persze só.
Tányér, citromos gerslirizottó, tetejére néhány spenótlevél (amit előzetesen természetesen megmostunk), végül a karfiol és villa a kézbe. Két adagra számítsanak.


Ha van hozzá kedvük, tegyenek vele egy próbát, azt azért nem ígérem, hogy segít majd aluszékonyság ellen. A végén pedig csak annyit mondanék, befejezésre vár a megmaradt karfiol. Ki tudja, meglátjuk.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails